Julgodis part II


VITCHOKLADPRALINER MED SMAK AV KNÄCK OCH KOKOS – ca 15 st (beroende på storlek)

Detta är ett recept som jag hittade på Devotes hemsida faktiskt, så all cred till dem! Jag kan på heder och samvete säga att detta är bland det godast jag någonsin har ätit. Gudomligt gott och inte alls svårt att göra!! 

Du behöver: 
– 25 g smör
– 0,25 dl sirap
– 0,25 dl florsocker
– 100 g kokos
– 1 dl ovispad vispgrädde
– 150 g vit choklad
– Ca 2 rader mörk choklad

Utöver det på bilden behöver du ha tillgång till: 
– Grillspett 
– Minst 2 vanliga dricksglas
– En gaffel

1. Koka upp smör, sirap, grädde och florsocker i en kastrull. Låt det koka på medelhög värme i ca 7-8 minuter medans du hela tiden rör om försiktigt. Konsistensen ska vara ungefär som kola när smeten är klar. 
2. Ha i kokosen och ställ sedan kastrullen åt sidan så att smeten kallnar. Låt kallna i ca 30 minuter. 

3. (Utan bild) Ta upp lagom stora bitar av smeten och rulla ihop till bollar. Lägg dem på en tallrik med bakplåtspapper på och ställ in i kylen. Bollarna ska stå i frysen i ca 1 timme, men ta ut dem efter ca 30 minuter och rulla om bollarna. Då har de stelnat tillräckligt mycket för att inte flyta ut överhuvudtaget när du formar bollen. 

 

 

4. Smält hälften av den vita chokladen i mikro eller vattenbad. Klipp sedan grillspetten itu och trä på hälften av alla bollar på de spetsiga ändarna. (se högra bilden) Doppa sedan bollarna i den smälta chokladen och hjälp till med en sked för att täcka hela bollen. Ta sedan upp spettet ur chokladen och snurra på det flera, flera gånger för att få chokladen att lägga sig slätt och fint. 

5. Ställ bollarna i dricksglas så att de kan stelna. När de är stelnade; lirka försiktigt av bollarna från spetten och lägg på en tallrik. Smält sedan den andra halvan choklad och gör om samma sak med resten av bollarna. Anledningen till varför jag gör hälften åt gången är för att chokladen inte ska hinna börja stelna utan ska hålla sig rinnig. 

6. Smält den mörka chokladen i mikro eller i vattenbad. Doppa gaffeln i den smälta chokladen och sick-sacka över bollarna. Gör om detta flera gånger tills du känner dig nöjd. 

And they are done! Återigen; all cred till Devote för dessa, de är himmelska! Även dessa gör sig bäst av att stelna i rumstemperatur! 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..