Djungeln av substitut

c1000x524

Hej! Fick en fråga häromdagen som gällde köttsubstitut, närmare bestämt vad som finns egentligen. Som nybliven vegetarian, eller köttätare som är nyfiken på vego-världen, är det kanske inte helt självklart vad allt är gjort av heller. Jag är ju självklart inget proffs ännu, det är väldigt mycket jag ännu inte testat. Men det finns ju vissa klassiska substitut som många av er nog känner till, men vissa kanske inte. Tänkte i alla fall kortfattat gå igenom vad dessa är gjorda av, vad man kan äta till dem osv. Let’s go!

QUORN – Min absoluta favvo! Varför? Först och främst är det gjort på sk mykoprotein som kommer från svamp, det innehåller med andra ord inga bönor. Min mage är nämligen inte van vid alla bönor ännu om vi säger så, holy cow… Hur som helst; quorn är fettsnålt och proteinrikt, dessutom sänker det blodtrycket och kolestrolvärdet (dvs den exakta motsatsen av vad kött har). Då man ofta binder ihop proteinet med lite äggvita så är quorn sällan veganskt, men helt vegetariskt. Sverige är faktiskt dessutom det land i världen som äter mest quorn per person, heja oss!

Quorn finns att köpa som färs, kebab, schnitzel, filé m.fl. Fileérna är perfekta att marinera och grilla, blir precis som kyckling. Färsen (både taco och vanlig) blir typ identisk med sådan gjord på kött. Kan specifikt tipsa om de frysta schnitzlarna med gruyere i som går att köpa från märket ”Quorn”.

c1000x499

SOJAPROTEIN – Sojaprotein skulle jag nästan säga är det vanligaste substitutet att köpa, det är gjord på sojabönor och resultatet blir ofta väldigt, väldigt bra. Det berömde substitutet Oumph är gjort på soja, sen finns det även väldigt goda köttbullar, korvar, hamburgare etc. Jag älskar dessa substitut också, men det enda problemet är att min kropp fortfarande protesterar lite av bönorna. Undviker att äta soja-substitut både till lunch och middag liksom. Kan i alla fall varmt rekommendera sojaburgarna från märket ”Anamma”.

TOFU – Tofu kommer ursprungligen från Kina och den hårdare varianten vi vanligtvis hittar i butik kallas för ”bomullstofu”. Tofu… Nja, jag har inte riktigt lärt mig gilla det ännu. Konsistensen är lite gummiaktig, men nästan också lite mjölig när man tuggar. Vet inte hur jag ska beskriva det, men var inte rädda för att prova det – det är ju ett superpopulärt substitut över hela världen. Smaken är väldigt neutral och man kan enkelt krydda tofun hur man vill, den finns även att köpa färdigmarinerad.

  1. T skriver:

    Hej! Frågade dig genom vilket företag du är fadder till ett barn. Vore snällt om du kunde svara på det då jag också vill bli fadder.

    1. Hej! SOS Barnbyar, men bara för att jag är fadder i det företaget betyder ju inte det att det är det bästa alternativet för dig, eller hur? 🙂 Googla dig fram till vad pengarna du ger går till för ändamål, är det fokus på utbildning, boende, mat eller liknande. Vad tycker du känns viktigast? Sen handlar det ju också om hur mycket du är villig att betala, i SOS Barnbyar tror jag inte man kan ge mindre än 200 kr/månaden. Har man inte råd med det får man ju leta vidare!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..