Frost-cupcakes med hallon & vanilj

IMG_1055

Nu har ju lilltjejen fyllt 2 år och i lördags var det dags för kalas! Tårtorna, som vi faktiskt beställde, hade Frost-tema eftersom Olivia (utan att ha sett filmen) tycker bra om både Anna och Elsa. Jag bidrog därför med Frost-cupcakes till kalaset i smaker jag tänkte skulle passa både yngre som äldre – nämligen hallon och vanilj. Extremt underskattade smaker som går riktigt bra ihop! Jag testade också på en ny, väldigt enkel frosting-variant som jag fullkomligt älskade, kommer aldrig gå över till något annat när den här funkade så bra.

Till 12 st cupcakes behöver du:
– 100 g rumstempererat smör
– 1,25 dl socker
– 2 st ägg
– 0,5 tsk vaniljsocker
– 0,5 vaniljstång
– 0,5 dl vaniljyoghurt
– 2 dl vetemjöl
– 2,5 tsk bakpulver
– 0,25 tsk salt

Vispa smöret mjukt och fluffigt tillsammans med sockret (då snackar vi alltså FLUFFIGT, minst 3 minuters vispning). Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa noga mellan varje.

Tillsätt vaniljsocker, fröna ur den halva vaniljstången och yoghurten.

Rör ner vetemjöl, bakpulver och salt. Fördela i 12 formar och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 18-20 minuter. 

IMG_1035

 

Låt dina cupcakes svalna och förbered medans en enkel hallonfyllning. Jag blandade enkelt ihop 200g mosade hallon med ca 5 tsk marsanpulver, här behövs inte vispas utan jag använde bara en gaffel.

När kakorna är helt svalna kan man sen använda en mindre kniv för att skära ut en kon-formad del av din cupcakes insida. Skär inte för djupt ner i kakan eftersom den kvarstående delen fortfarande måste orka bära på hallonfyllningen. Behåll sedan det lilla locket, men skär bort resterande delen av insidan. Fyll med hallonfyllning och lägg sedan på locket igen. Redo för spritsning!

IMG_1056

Nu kommer vi till den goda frostingen som jag nämnde tidigare, det är en nyare tappning på den klassiska cream cheese-frostingen – fast med vispgrädde i! Då bidrar grädden till den där konsistensen man faktiskt vill ha och man slipper ha i tungt smör eller så mycket florsocker att det ilar i tänderna. Perfekt!

Whipped cream cheese-frosting:
– 100g färskost
– 1 dl florsocker
– 3 dl vispgrädde
– 1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop färskosten och florsockret, tillsätt sedan grädde och vaniljsocker och vispa upp till en fluffig frosting.

Jag färgade sedan min frosting rosa och lila med hjälp utav karamellfärg (jag gjorde den lila färgen genom att blanda blå och röd färg). Jag ville ha väldigt ljusa färger, men vill man ha starkare nyanser får man bara kompensera med lite extra florsocker.

För att få den försiktiga ombren på frostingen som syns tydligare i bilden här under så använde jag en metod som jag skrivit om HÄR! 

Sen dekorerade jag med Frost-figurer jag fick i ett kit från mamma och lite färska bär. Väldigt enkla, men goda smaker och ett fint yttre. 🙂

IMG_1054

 1. Å, jag föll för din blogg och ffa bakningen när jag fick tips om marängsmörkrämen, som jag gjort flera gånger och alltid med lyckat resultat! Tack för det!
  Nu till cupcakes, jag ska göra småttiga cupcakes, och undrar om den här smeten kan funka även till minisar. Jag tycker cupcakes är lite svårt eftersom de ofta kommer i jätteformat i recepten.
  Fortsätt med dina lysande djupdykningar i maräng och frostings och allt det där! Dina tips är verkligen hjälpsamma! Heja dig!

 2. Sara skriver:

  Du är verkligen sjukt duktig på att baka och så himla kreativ! Tycker du borde satsa på din dröm som bakare för du har talang =)

 3. Nej, vad söta! Jag är ingen direkt muffin/cupcake-person men dom såg verkligen supergoda ut =)

 4. Hanna skriver:

  Åh dom är så söta!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..