Macaron-bakelser med blåbär och vanilj

IMG_1619

Ni som följer mig på snap har ju säkert redan sett lite bilder på dessa macaron-eclaris som jag gjorde igår, ni andra – gör det! Jag heter @m-lundqvist där. 🙂 Allteftersom jag lär mig mer om bakningen så blir jag oftare nöjd med det jag tar mig an att baka, men det här ändå något utöver det vanliga. Jag blev riktigt nöjd med dessa! Tidigare i veckan så bad jag er om smakråd inför bakningen jag skulle göra nu i helgen, frågan vart kort och gott ”hallon eller blåbär?”. Ni ser ju säkert vad jag valde!

Vill du lära dig göra dessa fantastiskt goda och snygga macaron-bakelser? Fortsätt läsa!

TILL 18 ST HELA MACARON-BAKELSER BEHÖVER DU:
– 180 g äggvita, uppdelat i två skålar
– 225 g mandelmjöl
– 225 g florsocker
– 54 g strösocker
– 1,5 tsk vaniljsocker
– ca 10 droppar röd karamellfärg, 10 droppar blå karamellfärg
Till sockerlagen: 225 g strösocker, 75 g vatten

Dagen innan bakningen: Ställ fram de två skålarna med 90 g äggvita i vardera. Täck över med plastfolie och låt stå framme över natten.

Bakningsdagen: Sikta mandelmjöl och florsocker (var för sig åt gången) genom en finmaskig sil och ner i en bunke, detta gör man för att ev. klumpar ska försvinna och för att bli av med vissa lite större bitar mandel i mjölet. Det här tar tid, men det är superviktigt att man inte slarvar här. Blanda samman detta till ett fint mjöl, ha sedan i vaniljsocker och ena skålen med äggvita. Blanda detta, med slickepott går det lättast.

Vispa upp den andra skålen äggvita med elvisp eller i en köksmaskin, ha i lite av de 54 grammen socker i taget. Stäng av vispen när du fått en vit marängliknande smet och gå istället vidare med tat göra sockerlagen. Koka upp socker och vatten i en kastrull och använd en kökstermometer för att ha koll på temperaturen. Ta av sockerlagen från spisen när den når 118 grader och häll ner den i marängsmeten med en tunn och jämn stråle, då ska du ha satt på elvispen/maskinen på medelhastighet igen så att sockerlagen blandas. Vispa tills marängen är helt sval, ca 10 minuter (men det kan ta längre). Vänd sedan ner mandelsmeten i marängen och vänd runt med stora drag, även här med hjälp av med slickepott.

Häll upp smeten i en spritspåse med rund tyll (eller ingen alls, bara ett klippt hål) och spritsa ut tre macarons i rad som lappar över varandra lite. De kommer flyta ut lite till efter att du spritsat ut varje macaron, så gör dem snuddande – men inte PÅ varandra. Testa er fram! Låt de sedan vila på plåten i ca 45 minuter, grädda sedan i ca 10-15 minuter (det tog ca 13 minuter för mig) på 150 grader. Låt svalna helt innan du pillar bort de färdiga kak-halvorna från plåten, då ska de vara ganska hårda utvändigt, ha en liten krage längst ner och en jämn och fast botten undertill.

Låt kak-halvorna svalna och förbered så länge vaniljkrämen. Hör och häpna, men det här är faktiskt den frostingen jag hade på min Frost-cupcakes förra helgen. Tack vare att man skippar smöret och istället har i grädde så blir det liksom inte konstigt att använda den även i ett sånt här sammanhang, den blir istället bara fluffig och god!

IMG_1621

TILL WHIPPED CREAM CHEESE-FROSTING BEHÖVER DU:
– 150 g färskost
– 1,5 dl florsocker
– 4,5 dl vispgrädde
– 1,5 tsk vaniljsocker
– 1 vaniljstång

Vispa upp färskosten tillsammans med florsockret, tillsätt sedan vispgrädde, vaniljsocker och fröna från vaniljstången och vispa till önskad konsistens. Sleva ner i en spritspåse med lämplig tyll, jag använde modellen 2D från Wilton. 

MONTERING; DU KOMMER BEHÖVA:
– Blåbärssylt (jag använde faktiskt blåbär- och hallonsylt från BOB, den såldes i smidig ”squeezy”-modell som är lätt att trycka ut på macaron-halvorna)
– Färska blåbär, ca 300 g

c1000x497

1. Tryck ut två rader med sylt på hälften av alla macaron-halvor, närmare bestämt de som du ska använda som undersidor.

2. Spritsa ut din frosting i valfritt mönster.

3. Toppa med färksa blåbär innan du lägger på överhalvorna på toppen.

    

IMG_1623
IMG_1620

  1. M skriver:

    Hej Mathilda! Jag har lite kärleksbekymmer. Jag har dejtat en tjej med en veckas mellanrum ungefär, i lite över en månad. Vi har sovit över och hörs varje dag. Men nu till problemet. Ingen av oss har blivit blixtförälskad, liksom blivit kär ”direkt”. För min del växer känslorna ju mer tiden går för henne men jag vet inte med henne. Hon vill ju fortsätta dejta mig och så, så troligen känner hon något för mig med. Är det konstigt att inte bli blixtförälskad direkt? Måste man bli kär med en gång eller tror du kärlek och förälskelse kan växa fram med tiden? Det här gör mig förvirrad, allt är ju så bra mellan oss.. Bara samhället som fuckar med mina tankar..

  2. Jenny skriver:

    Mathilda, va använder du för kamera?:)

  3. Lova skriver:

    Mathilda! Har du hört om att kikärtsspad (vätskan som de färdigkokta kikärtorna som man köper i tetra ligger i) kan användas för att ersätta ägg i t.ex. maränger och majonnäs? Kanske har du redan koll på detta men jag tänker att jag tipsar om detta ändå, då jag vet att du har uttryckt dig om att du vill äta mer veganskt (vilket är superkul!). Jag vet också att du tycker mycket om att baka och jag tror du känner att det är lite klurigt att komma på vad man kan ersätta ägg med – testa dig fram i din egen takt och kolla upp det där med kikärtsspadet! Lättast tror jag det är att hitta recept om du googlar på engelska.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..