Chokladtårta med hallon och nutella

img_2015

Look at this beauty… Det här är en typisk tårta som inte är särskilt svår att göra rent tekniskt, men som imponerar på gästerna. Den har tårtbottnar med chokladsmak, är fylld med hallonmousse & nutellafluff och spritsad med whipped cream cheese-frosting med vaniljsmak. Toppad med smält, stelnad choklad och färska hallon, enkla smaker med andra ord. Vill du lära dig baka denna grymt goda tårta – fortsätt läsa!

TÅRTBOTTNAR MED CHOKLADSMAK: 
Jag testade något lite smågalet den här gången, jag gjorde nämligen tårtbottnar genom att bara måtta med ögonen. Det låter kanske svårt, men detta är de absoluta enklaste tårtbottnarna jag gjort och jag kommer aldrig gå tillbaka till någon annan variant. Självklart är inte detta mitt påhitt utan jag använde instruktionerna från den HÄR bloggen. Vill man göra chokladsmakande tårtbottnar byter man ut hälften av vetemjölet mot kakao så att man har 1/3 vardera av vetemjöl, potatismjöl och kakao i det tredje glaset.

Till denna tårta behöver du fyra tårtbottnar så jag gjorde två satser av receptet i länken ovan och delade varje botten i två. Jag gjorde tårtbottnarna dagen innan serveringstillfället och delade bottnarna i två efter att ha haft dem i frysen under natten, de är mycket lättare att handskas med i fryst tillstånd. 😉

img_2017

HALLONMOUSSE (2 LAGER):
Du behöver:
– 400 g hallon. Jag tinade upp frysta hallon och försökte krama ur/hälla bort så mycket vätska som möjligt eftersom vegogelen medför extra vätska i receptet.
– 2 msk socker
– 1 st portionspåse vegogel (LÄNK) som du förberett genom att koka upp vispande med 1 dl vatten. Alternativt: 2 st gelatinblad
– 4 dl vispgrädde

Dag 1: (Ev: Blötlägg gelatinbladen i minst 5 minuter) Koka upp hallon och socker, låt puttra tills hallonen är mosade. Blanda ner vegogelen eller gelatinbladen och blanda runt detta noga. Ställ blandningen i kylen över natten.

Dag 2: Vispa upp grädden ganska hårt och blanda sedan ner hallonblandningen som nu kommer vara hyffsat geleaktig i konsistensen. Fördela i två spritspåsar, en för varje tårtlager, och förvara i kylen tills den ska användas.

img_2014


NUTELLAFLUFF (1 LAGER): 

Du behöver:
– 150 g Nutella
– 3 dl vispgrädde

Dag 1: Koka upp grädden i en kastrull, den ska bli väldigt varm men låt den inte (!) koka. Använd sedan en slickepott för att blanda ner nutellan, ställ sedan blandningen i kylen över natten.

Dag 2: Använd en elvisp och vispa upp fyllningen till en stabil konsistens, fyll sedan fluffet i en spritspåse och förvara i kylen tills den ska användas.

WHIPPED CREAM CHEESE-FROSTING: 
Du behöver: 
– 200 g färskost
– 2 dl florsocker
– 6 dl vispgrädde
– 2 tsk vaniljsocker
– Röd karamellfärg

Vispa ihop färskosten och florsockret, tillsätt sedan vaniljsocker & grädde och vispa upp till en fluffig frosting.

Ha i lite karamellfärg i taget, addera ev lite extra florsocker om konsistensen blir för lös av den extra vätskan.

Fördela 1/3 av frostingen i en spritspåse med valfri tyll, jag använde en stjärntyll med ganska ”kantiga kanter”. De andra 2/3 sparar du till att spackla tårtan och kan ligga kvar i bunken du vispade upp den i.

img_2013


MONTERING: 

Ta fram dina fyra, frysta tårtbottnar och spritsa ut ena spritspåsen med hallonmousse på lager nr 1. Ha sedan på nutellafluffet på lager nr 2 och slutligen sista påsen med hallonmousse på lager nr 3. Varva med en tårtbotten mellan varje lager och lägg din sista tårtbotten överst.

Använd en spattel eller slickepott och klä in tårtan i ett tunt lager av frostingen, du ska alltså inte använda så mycket av det du sparade i bunken. Låt sedan tårtan stå i kylen i minst 30 minuter efter detta steg innan du spacklar på resterande delen av frostingen.

DEKORATION: 
Du behöver:
– Spritspåsen med frosting
– 300 g choklad, jag använde 55%-ig.
– Färska hallon

Smält chokladen över vattenbad och ringla över tårtan, tanken är att det ska rinna lite ojämnt längs kanterna och det är vad som gör det hela snyggt. Låt stå i kylen i fem minuter så att chokladen stelnar lite.

Spritsa ut en ram av frosting längs ner på tårtan. Spritsa sedan ut en cirkel uppe på tårtan och fyll denna med ett litet berg av färska hallon (titta på bilderna om ni inte förstår min beskrivning). Förvara i kylen tills servering och NJUT! 

img_2011

 1. skriver:

  Du borde verkligen ha en liten verksamhet där man kan beställa tårtor, bakelser och liknande om du har möjlighet(inkl. ALLT jobb)! Du är verkligen begåvad (om nu allt är lika gott som de ser ut), men tror verkligen det hade uppskattats och varit populärt! Har även fattat de som att det är en liten dröm du har:) Sjuuukt fina grejer du bakar iallafall!!

 2. Rebecka skriver:

  Hej! Kanske helt missade det, men hur många personer räcker tårtan till? 🙂 Ser sjukt god ut!

  1. Den är gjord i en 24 cm/diameter tårta, tror man brukar säga 12 personer då! 🙂

 3. Sara skriver:

  Tips på olika bloggar ellr sidor dör det finns flera recept?

 4. Janina skriver:

  Åh! Den ser jättegod ut och du är verkligen duktig på att baka!

 5. Alice skriver:

  Hahaha okej det här är så konstigt, läste det här inlägget igår kväll innan jag somnade. Så inatt drömmer jag om hur jag kämpar med exakt den här tårtan och allt blir fel, jag glömmer ingredienser och måste åka och panikhandla hallon, bottnarna går sönder, frostingen blir för hårt vispad…? Så weird dröm haha men nu känner jag att jag måste försöka mig på den i helgen eller nåt för att få revansch typ 🙂 Hur som helst ser tårtan stört god ut haha.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..