Vardagsmiddag: Rotfruktsrösti med svampstuvning och tryffelmajo

Det första man kommer och tänka på när man ska laga vardagsmat är kanske inte rösti, men det är ju egentligen hur enkelt som helst att göra. Här har jag gjort mina röstin på rotfrukter, toppat dom med en svampstuvning (också väldigt enkelt) och lite tryffelmajonäs vi hade i kylen, men man kan ju göra något helt annat också. Jag slängde ihop den här middagen på 20 minuter och resultatet är en roligare vardagsmiddag som självklart är vegetarisk. Om man mot förmodan inte vill äta vegetariskt kan man såklart toppa sina rösti med bacon, falukorv eller något annat enkelt.

FÖR TVÅ PERSONER BEHÖVER DU:

Rotfruktsrösti:
– 1 st palsternacka
– 2-3 st morötter
– 4 st potatisar
– Salt & peppar

Svampstuvning:
– 10-15 st kantareller (beroende på storlek)
– 10-15 champinjoner (beroende på storlek)
– 0,75 dl matlagningsgrädde
– 1-2 tsk soja
– Salt & peppar
– En klick smör

Valfritt: Toppa med någon form av sås, kanske yoghurtbaserad eller som i mitt fall; en majonäs-baserad sådan.

SÅHÄR GÖR DU:
1. Riv rotfrukterna i ett grovt rivjärn, krama ur allting ordentligt så all överflödig vätska försvinner.

2. Förbered sedan svampstuvningen genom att skära svampen i mindre bitar. Lägg svampen i en stekpanna på låg värme och låt det fräsa lätt ett tag, vad som kommer hända är att överflödigt vatten i svampen försvinner och bitarna kommer därav minska i storlek.

3. När svampen blivit något mindre är det dags att ha i grädde och smör. Låt puttra lite och ha sedan i soja och kryddor för smaksättning. Stäng av plattan helt, eller ha den på låg värme tills det är dags för servering.

4. Nu är det dags att steka dina röstis! Blanda ihop dom rivna rotfrukterna och forma sedan till mindre, platta plättar. Desto mindre röstis, desto enklare är det att vända dom i stekpannan.

5. Stek i en stor klick smör eller olja på medelhög värme. Man vill inte bränna sina plättar, men dom ska få ordentlig stekyta. Servera sedan med en klick stuvning och valfri sås. Hur gott & enkelt som helst!

  1. Louise skriver:

    Spännande recept! Ska absolut testa! 😀

  2. Hej Mathilda! Jag ska snart flytta hemifrån och är i stort behov av en soffa, jag tycker det är svårt att hitta ”den rätta” men har fastnat väldigt mycket för er när jag sätt den på bilder! Det vore fantastisks snällt om du skulle kunna säga varifrån den kommer 🙂

    Kram fina du!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..