Mina bästa chokladbottnar

Just nu är jag i full gång med att göra tårtan till Fridas födelsedag och i tisdags gjorde vi bottnarna till tårtan. Smakerna kommer bli hallon och choklad och därför gjorde vi chokladsmakande bottnar den här gången! Det är nog den fjärde eller femte gången jag gör det här receptet, det har verkligen blivit en favorit. Dom är allt ifrån torra utan bara riktigt saftiga och goda, dom får en helt annan textur än andra tårtbottnar eftersom den inte är tänkt att vara så luftig och torr som möjligt. Testa det nästa gång du gör en tårta!!

Det här receptet räcker till tre tjocka, eller fyra lite tunnare bottnar á 23 cm/diameter.

DU BEHÖVER:
330g (ca 5,5 dl) vetemjöl
500g (ca 5,8 dl) strösocker
120g (ca 3 dl)kakao
15 g (ca 1 msk) bikarbonat
7g (ca 0,5 msk) bakpulver
10g (ca 0,5 msk) salt
10g (ca 1 msk) vaniljsocker
3st ägg
350g (ca 3,5 dl) mjölk
180g (ca 2 dl) rapsolja
350g (ca 3,5 dl) kokande vatten

Övrigt:
– 3 eller 4 st engångsformar i folie

SÅHÄR GÖR DU:
1.
Sätt ugnen på 150 grader. Mjöla och bröa 3 eller 4 formar á 23 cm (som ni ser använde jag 3 st).

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3. Ha ner ägg, mjölk och olja i en annan bunke, vispa lätt ihop detta med hand. 

4. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen, jag blandar i hälften i taget för att försäkra mig om att alla klumpar är borta. 

5. Häll till sist ner det kokande vattnet, rör om försiktigt tills smeten är helt blandad. Den kommer vara ganska lös!

6. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt svalna helt innan du tar ut dom ur sina folieformar. 

  1. Lina skriver:

    Hej, snabb fråga. Är det varmluft eller över undervärme du satt tempen med? Sugen på att baka idag

    1. Hej! Min ugn har (tyvärr) ingen varmluftsfunktion, så jag kör över + undervärme. 🙂 Kram och lycka till!

  2. Lila skriver:

    Hej! Letar efter saftiga chokladbottnar och dina ser perfekt ut. Har aldrig bakat i engångsformar innan. Brukar du smörja och bröa dem?

    1. Jag lovar att du kommer ÄLSKA dom! 😀 Till detta recept har jag bara smörat formarna, jag vill inte ha massa löst ströbröd som ev. lossnar när jag så småningom spacklar tårtan. Men ja, jag smörar och bröar precis som vanligt. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..