Rotfruktsplättar med örtsås

Jag har flera gånger lyft rotfrukter till skyarna för att det är så gott och dessutom billigt. De här rotfruktsplättarna är ytterligare en riktigt god rätt där just rotfrukterna får stå i centrum. Dom är kryddade med parmesan, basilika och vitlök, samt serverade med en enkel sallad och en örtsås. Billigt, enkelt och riktigt, riktigt gott! Skräms inte av den långa listan med ingredienser, flera av sakerna har du säkert redan hemma. 🙂 

TILL TVÅ PERSONER BEHÖVER DU:
– 2 st normalstora potatisar
– 2 st mindre morötter
– 2 st palsternackor i ungefär samma storlek som morötterna
– En liten gul lök
– 1 st vitlöksklyfta
– 2 st ägg
– 1 dl ströbröd
– 1 dl vatten
– 0,75 dl riven parmesan
– Basilika (torkad funkar utmärkt)
Till örtsåsen: 2 dl matlagningsyoghurt, salt, peppar, en skvätt olivolja och valfria kryddor. Jag använde torkad persilja, torkad gräslök och torkad basilika
– Sallad till servering

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja med örtsåsen: Blanda ihop ingredienserna, smaka av med kryddningen och ställ in i kylen tills vidare.

2. Riv rotfrukter grovt. Finhacka även den gula löken och pressa vitlöken. Lägg allt i en bunke.

3. Lägg ströbrödet i en liten skål och häll på vattnet, låt detta stå till sig i ett par minuter.

4. Ha ner ströbrödet i bunken med rotfrukter tillsammans med ägg, parmesan och basilika. Krydda av med salt & peppar. Smeten kommer var ganska lös, men don’t you worry. Äggen kommer binda ihop allting jättebra i pannan sen!

5. Stek plättar av smeten i en stekpanna på medelhög värme, gärna i smör eller margarin. Det är viktigt att rotfrukterna, som är råa, ska mjukna lite och därför behöver dom stekas i ungefär 10 minuter. Det är därför också viktigt att inte ha för hög värme!

6. Servera tillsammans med örtsåsen och din sallad – sen är en perfekt lunch eller middag redo att avnjutas!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..