Veckans bakning: Saftig äppelkaka

Img 7681

Håll i er – här kommer något av det absolut godaste jag någonsin bakat! Jag är vanligtvis väldigt självkritisk, men i den här kakan hittade jag verkligen en jättebra kombination mellan sött och salt. Anledningen till varför jag lägger upp det här receptet just nu är för att det är äpplets dag imorgon! Vad passar då bättre än en saftig (!!) vaniljkaka med kanelstekta äpplen och pekannötter, dulche de leche-kräm och salt kola-rippel? Det vattnas i min mun!

DU BEHÖVER (till en kaka á 23 cm/diameter):
Till vaniljkakan:
– 2,8 dl vetemjöl
– 1,9 dl strösocker
– 1 tsk bikarbonat
– 0,75 tsk bakpulver
– 0,5 tsk salt
– 1 msk vaniljsocker
– 1 st ägg
– 1,1 dl mjölk
– 0,7 dl rapsolja
– 1,2 dl kokande vatten

Till dulche de leche-krämen:
– 150 g färskost
– 1,5 dl florsocker
– 1 dl dulche de leche/karamelliserad mjölk
– 3 dl vispgrädde

Till de kanelstekta äpplena:
– 2-3 st äpplen av valfri sort
– 90 g pekannötter
– 0,5 dl ljus sirap
– Smör, kanel och salt
Valfritt: Salted caramel-sås, jag använde den HÄR

Img 7685

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja med vaniljkakan! Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Blanda ägg, mjölk och olja i en annan bunke (med en handvisp), rör sedan ner de torra ingredienserna i bunken med vätskan.

3. Häll slutligen ner det kokande vattnet. Häll ut den något rinniga smeten i en form på 23 cm/diameter, tillaga i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna helt.

Img 7675

4. Sen är det dags att kanelsteka äpplena. Skär äpplen och pekannötter i mindre bitar och stek i en stekpanna med smör. Tillsätt kanel och salt och häll slutligen ner sirapen på slutet.

5. Låt allting gegga ihop sig lite och ställ sedan stekpannan åt sidan så allting svalnar. Äpplena måste vara helt svala när du lägger på dom på kakan, annars kommer din kräm förstöras.

6. Nu är det dags att gå över till din dulche de leche-kräm. Vispa ihop färskost, florsocker och karamelliserad mjölk. Tillsätt grädden och vispa sedan upp smeten till spritsbar konsistens.

7. Fyll din dulche de leche-kräm i en spritspåse, till den använde jag den öppna stjärntyllen 8B från Wilton. Förvara i kylen.

Img 7688

8. Sist men inte minst: dekoration! Spritsa ut dulche de leche-krämen runt om vaniljkakan och fördela sedan ut äpplena i mitten. Får inte allt plats så kan du ställa fram lite extra äpplen i en skål bredvid, det gjorde jag. Avsluta med att ringla över salted caramel-rippel längs kakans kanter, sen är den redo att avnjutas!

 1. Thilda skriver:

  Hej! Gud vad sugen jag blev på att baka denna, såg såååå god ut. Har bara en fråga, har du skrivit fel eller stämmer det att de ska vara salt och inte socker i dom kanelstekta äpplena? Blev bara lite osäker.

  Tack för att du alltid levererar så inspirerande recept!
  Ha en fin helg<3

  1. Den är GALET god!! Ja, det stämmer. 🙂 Det är däremot så pass liten mängd att äpplena inte direkt smakar salt, men jag vill åt en lite knäckig känsla liksom. Men vill du hellre byta ut det mot socker så går det självklart jättebra också! <3 Kram

 2. Norman skriver:

  Shit va me socker !!!
  Varför så udda mängder ? Är det så noga varför inte ange mjöl och socker – till ex- i gram.

  1. Hej! Det ursprungliga receptet är angivet i gram, men jag vet att inte alla har tillgång till en hushållsvåg. Därför brukar jag skriva om måtten till dl och då blir det lätt ganska udda mått. 🙂 Men som sagt, jag får uppfattningen att folk tycker det är lättare ändå!

 3. Sandra skriver:

  Hej Mathilda! Jag skulle bara vilja tipsa om att ta foton på bakverken när du skurit upp en bit också. Eller ja, jag tycker det ser extra tilltalande ut då 🙂 Tack för bra recept, you go girl!!

  1. Hej! Jag gör alltid det när jag kan, dvs när jag inte bakar till något särskilt tillfälle. Just den här kakan skulle med till en middag senare på kvällen, då vill jag inte ta med en kaka som någon redan tagit en bit ifrån. 🙂 Så som svar på din fråga – I know, men det går tyvärr inte alltid. 🙁 Kram <3

 4. Alice skriver:

  Oh det vattnas i min mun av denna. Synd att jag inte har någon talang i bakning nu för tiden, både lathet och oengagerad men denna lär jag behöva ge mig på…
  tänkte btw på dig direkt när jag såg detta: https://www.aftonbladet.se/a/8w8oEW
  Kram

  1. Ja, you can do it! Skippa spritsningen och bre bara ut dulche de leche-krämen istället. Du kommer inte ångra dig! 🙂 <3

   JA MEN DET DÄR ÄR SÅ SJUUUUUKT! Världens bästa nyhet!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..