Veganska kanelbullar

Img 7726

På torsdag är det kanelbullens dag, det har ni väl inte missat? I år ville jag testa att göra veganska kanelbullar för att se om resultatet blev lika bra, bakning är ju (till skillnad från matlagning) ganska kemiskt och jag visste inte hur det skulle bli. Och jag är oerhört glad över att kunna meddela er att JA – ni kan lika gärna göra era bullar veganska! Jag använde mig av det recept jag vanligtvis gör kanelbullar på, men veganiserade det. Mitt recept innehåller flera jäsningar och tar sin lilla tid, men så får man fluffigast och saftigast bullar. Tro mig!

DU BEHÖVER (till 30-35 st bullar):
Till fördegen: 
– 2,5 dl havremjölk
– 2,5 dl vatten
– 50 g jäst för söta degar
– 500 g vetemjöl (ca 8,3 dl)

Till resten av degen:
– 200 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
– 500 g vetemjöl (ca 8,3 dl)
– 1 dl socker
– 0,8 dl ljus sirap
– 1,5 tsk salt

Till fyllningen: 
– 400 g mjölkfritt margarin, rumpstempererat
– 2 dl ljus sirap
– 1 dl socker, gärna farin
– 3 msk kanel eller 3 msk vaniljsocker (alternativt hälften hälften)
– Pärlsocker, vatten och socker till pensling

Img 7727 2
Img 7712

SÅHÄR GÖR DU:

1. Börja med att göra din fördeg. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp havremjölken till 37 grader/kroppstemperatur och häll ner 1/3 i bunken. Blanda tills alls jäst är ”smält”.

2. Tillsätt sedan resten av havremjölken, ljummet vatten och vetemjöl. Blanda till en kladdig deg och täck med en kökshandduk. Låt fördegen jäsa i 1,5 timme, den ska bli bubblig och jäst likt bilden ovan.

3. Tillsätt sedan socker, sirap, vetemjöl och salt till fördegen. Här använder du enklast en bakmaskin med degkrok, men det går lika bra att använda händerna. Blanda ihop till en ganska torr deg.

4. Skär det rumstempererade margarinet i kuber och tillsätt lite i taget medans degen knådas. Knåda degen i tio minuter efter att allt smör är adderat. Täck sedan bunken med kökshandduk ännu en gång, låt jäsa i 45 minuter.

Img 7721

5. Medans bullarna jäser kan du förbereda fyllningen. Använd en elvisp för att vispa ihop smör, sirap, socker och valfri smaksättning. Jag gjorde hälften av bullarna med kanel och hälften med vanilj, därför delade jag upp fyllningen i två skålar.

6. Dela den jästa degen i två delar, lägg den andra hälften åt sidan så länge (under handduk). Kavla ut degen som en liggande rektangel och bre ut ett jämnt lager av fyllningen – glöm för guds skull inte kanterna. Jag gjorde snurror av mina bullar, HÄR finns ett klipp som visar hur du gör.

7. Lägg ut snurrorna på en plåt med bakplåtspapper, det ryms ungefär 16 st per plåt. Täck plåten med en handduk och låt jäsa i 1,5-2 timmar.

 5bb1d98e0abb3 5bb1d98e0abfanamnlost 1.jpg

8. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med lite vatten och häll sedan på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 9-11 minuter, för mig tog det ganska exakt 10 minuter. Håll koll på slutet, då får bullarna färg snabbt.

9. Medans bullarna är i ugnen kan du koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten i en liten kastrull, det här är en enkel slags sockerlag. Pensla dina bullar med sockerlagen direkt när de kommit ut från ugnen, då blir de glansiga och fina. Dessutom håller sig bullarna saftiga längre!

Förvara dina bullar i plastpåsar och frys gärna in dom som blir över! Värm bullarna försiktigt i mikro inför servering så de får den där nybakade känslan igen. 🙂

Img 7725 2

 1. amanda skriver:

  Följde detta recept igår och bullarna blev såå goda, tack för tipset! Tog lång tid att göra men så värt det! Kram!

 2. Hej! Har två frågor om receptet, är så sugen på att baka i helgen haha. Om du inte gör de veganska, vad har du istället då. Smöret fattar jag att du bara har vanligt smör istället men vatten och havremjölk, har du bara vanlig mjölk istället eller vanlig mjölk och vatten?

  Och två, gräddar du bullarna i bullformar eller direkt påefter plåten men smörpapper under?
  Kram

  1. Precis, då använder jag mjölk (röd) och vatten. Hälften – hälften som i det här receptet, fast ko-mjölk. 😉 Min fördeg blev dock gaaanska mycket bättre med havremjölk, den blev betydligt bubbligare och fluffigare än när jag använde vanlig mjölk!

   Om jag inte gör veganska bullar penslar jag dom även med uppvispat ägg innan jag lägger på pärlsockret, inte bara vatten.

   Jag använder inte bullformar, i alla fall inte när jag gör knutar. Då kör jag bakplåtspapper direkt på plåten bara! Kram <3

 3. Lina skriver:

  Blev sååå ledsen när jag lyssnade er podd idag. Er podd är den enda givna podden som jag ser fram emot vecka efter vecka. Hoppas att ni i framtiden blir sugna på att podda igen. Detta är den bästa podden jag någonsin lyssnat på! All cred till er

 4. JAA! Tack för detta Mathilda, har inte ätit kanelbullar sedan jag blev vegan för drygt 1,5 år sen men nu jäklar är det dags! Älskar att du har börjat posta fler veganska recept <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..