Bakning: Hasselbacksäpplen

IMG_7814

Hörrni – jag har hittat världens grej! Jag såg en bild på något i den här stilen på Pinterest och bestämde mig för att göra en egen variant. Det är hasselbacksäpplen, ungefär som en äppelpaj utan pajskal. Och herregud vad gott det var! Det funkar toppen som efterrätt med en kula vaniljglass, men är inte så dumt mellanmål heller. Jag åt mina hasselbacksäpplen med en mer proteinrik vaniljsås från Njie innan träningen igår. 😉

Tillagningstid: 30 minuter i ugnen – 15 minuters jobb
DU BEHÖVER (till 2 st äppelhalvor):
– Ett valfritt äpple, jag använde Granny Smith men jag tror det kan bli ännu godare med Royal Gala, Pink Lady eller en svensk äppelsort.
– 1,5 dl havregryn
– 1,5 msk sirap
– 1,5 msk smält smör
– Kanel
– Valfritt tillbehör, jag hade vaniljsås

IMG_7812

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela äpplet i två delar och skär sedan bort kärnhuset på varje bit. Se till att inte gröpa bort kärnorna, våra äppelhalvor måste vara släta och fina på undersidan. Så skär bort skivor av äpplet tills kärnhuset är helt borta.

2. Lägg halvorna med skalet uppåt. Skär hasselbacksliknande skivor i äpplet, du ska alltså skära djupt ner – men inte helt igenom. Jag gjorde mina skivor ca 0,5 cm breda!

3. Ställ in äpplena i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

4. Medans kan du blanda ihop havregryn, sirap, smör och kanel i en skål. Smaka av så det inte är för snålt med kanel!

5. Ta ut äppelhalvorna ur ugnen och ta hjälp av en liten sked för att trycka ner fyllning i varje skåra. Det ryms mer än vad man tror!

6. Ställ in äpplena i ugnen ännu en gång, denna gång i 10-15 minuter. Man vill att fyllningen ska börja få färg, men inte brännas. Servera dina haselbacksäpplen med med ett gott tillbehör, gärna medans de fortfarande är varma!

IMG_7805

  1. E skriver:

    Måste bara säga att jag tycker du är så himla bra på att fota dina maträtter! Och även uppläggen ser alltid så trevliga ut, man blir verkligen inspirerad och sugen på att testa dina recept

  2. Tove skriver:

    Oj jäääklar vad gott. Vattnas i munnen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..