På mitt julbord…

Namnlöst-1

Det här är min tredje jul som vegetarian och jag känner att jag börjar få kläm på det hela nu. Dessutom finns det avsevärt många fler recept att inspireras av på andra hemsidor nu än då. Kul att det hänt så mycket på bara några få år! Men vad har jag på mitt julbord då, om jag får önska fritt?

Först och främst – klassikerna:
Hemmagjorda vegobullar, mitt favoritrecept hittar ni HÄR!

Janssons frestelse, jag använder fryst sojabacon från Hälsans Kök istället för sardiner/sardeller/vad det nu är i i vanliga fall.

– ”Julskinka”. Jag gillar inte varianterna man gör på rotfrukt, den jag gillat bäst hittills är Helgspecialen från Quorn. Den är i lagom storlek och griljeras i ugn som en vanlig julskinka gör.

Nu låter jag kanske tråkig, men det där är mina ”must-haves” från det klassiska julbordet. Jag har aldrig gillat fisk i någon form, jag gör därför ingen vegetarisk sill till jul (även om det är lätt fixat).

Namnlöst-1
Eftersom jag inte gillar jättemycket av de traditionella julrätterna så kommer jag komplettera med några rätter som är lite mer… nytänkande, kan man väl säga.

”Ribs” gjorda på Oumph i någon god glaze. Har inget recept, men tror säkert ni kan Googla er fram. Gillar ni inte Oumph så tror jag tofu funkar bra också!

Namnlöst-1
Julpizza med Västerbottenost och grönkålschips. Kommer ni ihåg denna? Den har en solklar plats på mitt julbord. Recept: HÄR

Fransk potatis- och rotfruktssallad. Jag tänker mig ugnsrostad potatis, ugnsrostade rotfrukter (som svalnat), sockerärtor, purjolök, spenat och en senapsvinägrett.

Namnlöst-1
–  Ugnsbakad brie med glöggmarmelad. Det här receptet har jag också lagt upp innan, äter jag det inte på själva julbordet så kommer vi servera det innan. Recept: HÄR

– Någon slags grönkålssallad. Klassiska ingredienser i den känns som mögelost och tranbär/fikon, men det är inte riktigt min melodi. Jag kommer nog ha nötter och någon god cheddar i min.

IMG_8438

Jag tänkte runda av det här inlägget med ett recept jag gjorde igårkväll. Jag hoppades såklart att resultatet skulle bli gott, men aldrig hade jag kunnat hoppas att det skulle bli så bra som det blev. WOW! Och vad är det för något då? Jo, ugnsrostad sötpotatis, nötter i brynt smör och en senapsmajonäs. Det låter kanske svårt eller avancerat, men lova mig att läsa vidare så får jag motbevisa er! Ni MÅSTE nämligen servera detta den 24e. 🙂

DU BEHÖVER (till ca 10 bitar):
– En sötpotatis
– 1,5 dl rostade, salta nötter
– 4 msk smör
– Till senapsmajonäsen: 3 msk majonäs, 1 msk sötstark senap (eller någon annan variant)

IMG_8444

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och skär i ”mynt”. Nagga med en gaffel och sätt in i ugnen. Du kan krydda bitarna med lite olivolja och salt om du vill. Dessa ska stå inne i 30-40 minuter.

2. Blanda ihop majonäs och senap. Ställ in i kylen tills vidare.

3. Vänta tills sötpotatisen strax är klar innan du gör det brynta smöret. Jag hade i det i en stekpanna tillsammans med nötterna, sen lät jag det smältas. Smöret är brynt när det slutat skumma och det ligger små bruna bitar på botten, då tar du bort stekpannan från värmen.

4. Toppa den ugnsrostade sötpotatisen med nötter, senapsmajonäs och ringla slutligen över lite extra brynt smör. Servera direkt!

  1. Moa skriver:

    Hej Mathilda!
    Undrar om du har tips på nyårsmat förrätt och huvudrätt, saknar inspiration.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..