Grundrecept: Soltorkade tomater

Img 7536

Det här receptet publicerade jag i mitten av september, men det tåls att lägga upp igen! 🙂 Soltorkade tomater – även om de inte egentligen är SOLtorkade – är lättlagade, bra att ha hemma och kul att ge i gå bort-present. De tar ganska lång tid att göra, men kräver inte alls mycket arbete från din sida. Medans de sköter sitt i ugnen kan du göra massa andra saker! Kanske något att göra i helgen?

DU BEHÖVER (Till en glasburk, 12 cm hög):
– 16 st tomater
– ca 3 dl olivolja
– 6 st vitlöksklyftor
– Salt

Img 7524

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 125 grader. Dela tomaterna i två delar och lägg ut de på en plåt med bakplåtspapper. Det är viktigt att lägga dom med skalet neråt. Salta efter tycke och smak!

2.
 Sätt in längst ner i ugnen och lämna ugnsluckan lite, lite öppen (sätt något värmetåligt i vägen så den inte stängs). Låt tomaterna tillagas i 1,5 timme, ta sedan ut plåten från ugnen och använd baksidan av en gaffel för att pressa ut en del av tomatvätskan. Kärnorna får gärna vara kvar, det själva vätskan vi vill ha bort.

Img 7527


3.
 Sätt in tomaterna i ugnen igen, samma temperatur och samma placering. Innan jag satte in tomaterna igen så bytte jag bakplåtspapper, jag ville inte att den utpressade vätskan skulle brännas vid eller göra torkningsprocessen långsammare.

4. Ta ut dina torkade tomater när de ser färdiga ut, för mig tog detta ganska exakt 4 timmar. Beroende på storlek så kan detta variera ganska mycket tror jag, så håll koll.

5.
 Låt dina torkade tomater svalna helt. Medans kan du skala och dela vitlöksklyftor i två delar.

Img 7533

6. Lägg ner dina tomater i en glasburk tillsammans med vitlöksklyftorna. Häll på olivolja tills tomaterna är helt täckta, här kan du även passa på att salta lite till. Rör om blandningen noga och förvara tomaterna i kylen!

När jag gjorde soltorkade tomater sist höll min burk sig fräsch i drygt en månad! Se bara till så alla tomter är täckta av olja. Fryser din olja i kylen? Det gör inget! Ta isåfall ut burken ur kylen ett tag innan du ska använda tomaterna.

  1. Linn skriver:

    Hej, säger bara detta i ALL välmening, som en vän! Dina ögonbryn är målade väldigt långt ifrån varandra och det ser lite tokigt ut. Du är jättevacker och formen är superfin men tänkte bara säga detta som en vän som sagt. Hoppas du inte tar det dåligt utan bara som ett tips! Puss

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..