Veckans recept: Hemmagjorda vegobullar

IMG_9022

Veckans recept är en riktig husmansklassiker: Hemmagjorda vegobullar, gräddsås, potatismos, inlagd gurka och lingonsylt. Alltså MUMS! Enligt Oskar var detta det godaste vi ätit på länge och jag är beredd att hålla med. Den här rätten ska du servera en vego-kinkig person, jag kan lova er att hen kommer gilla det här!

DU BEHÖVER (till två personer):
Till vegobullarna:
– 400 g formbar färs från Anamma
– En gul lök
– 0,75 msk grönsaksfond
– 0,75 msk brynt schalottenlökfond
– Salt & peppar

Till potatismoset: 
– 1 kg mjölig potatis
– 2 dl röd mjölk
– 0,5 dl matlagningsgrädde
– 2 msk smör
– Salt

Till gräddsåsen:
– 5 dl matlagningsgrädde
– 2 st gula lökar
– 1,5 msk kinesisk soja
– 1 msk brynt schalottenlökfond
– 1 msk lingonsylt

Till den inlagda gurkan:
– 1 st gurka
– 2 dl vatten
– 0,75 dl 24%-ig ättika
– 1 msk persilja
– 3 msk socker
– En nypa salt

IMG_9023

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja med den inlagda gurkan. Skiva gurkan så tunt du kan och lägg i en glasburk. Häll i vatten, ättika, socker, persilja och salt. Ställ in i kylen så länge.

2. Skala potatisen och dela i mindre bitar (för kortare kokningstid). Lägg potatisbitarna i en stor kastrull med vatten. Låt potatisen koka medans du går vidare till nästa steg.

3. Hacka löken till vegobullarna fint. Stek i lite smör tills bitarna mjuknat, ställ sedan löken åt sidan.

4. Blanda tinad, formbar färs med den stekta löken, fond och salt & peppar. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddning innan du formar jämnstora bollar av färsblandningen.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Bryn vegobullarna i en stekpanna med smör. Lägg de på en plåt och skjutsa in i ugnen. Här får de tillagas klart i ca 15 minuter.

IMG_9024
IMG_9020

6. Skiva lök och stek denna i en stekpanna. Den ska mjukna och få fin färg. Tillsätt matlagningsgrädde, soja och fond. Smaka av med sylt, salt & peppar. Tillsätt mer kryddning om du önskar.

7. Nu är det dags att göra klart moset! Häll av vattnet i kastrullen, men låt potatisen ligga kvar. Tillsätt mjölk, grädde och smör – låt detta koka upp.

8. Ta bort kastrullen från värmen och använd en stavmixer för att mixa moset så slätt du önskar. Krydda med salt efter tycke och smak.

Servera alla rättens komponenter tillsammans och NJUT av en riktigt god, vegetarisk måltid!

IMG_9026

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..