Mathilda testar – Växtbaserad grädde

Namnlöst-1

Idag är det onsdag och det betyder att bara en sak här på bloggen: Mathilda Testar! Förra veckan testade jag vegokorv, det inägget hittar ni HÄR! Innan vi kör igång vill jag dra samma disclaimer som förra veckan: 1. Mina ord är ingen lag. Du kan såklart uppfatta något helt annorlunda än mig. 2. Att jag tycker mindre bra om en produkt betyder inte att jag aldrig mer kommer använda den, inte kommer göra något framtida samarbete med tillverkaren osv. Då kommer jag säkert bara ha bättre kännedom om produkten och kunna använda den bättre i min matlagning. 🙂

IMG_9051

Den här veckan testar jag växtbaserad vispgrädde! Jag köpte de tre varianter jag hittade på Coop och Hemköp, av dessa tre var två havrebaserade och en gjord på soja. Jag vispade upp alla tre sorterna med elvisp och tillsatte en knivsudd bakpulver – det gör jag alltid när jag vispar någon slags grädde (det ökar fluffet). Kort om produkternas ”vispbarhet” och vad de innehåller:

Aito ”Oat for whipping”, 16.50 kr/250 ml: Grädden blir fluffig och fin vid vispning, det blir dessutom väldigt mycket färdig produkt av de 250 milliliterna. På listan över ingredienserna hittar jag både palmolja (certifierad sådan, men ändå) och E-ämnen.

Alpro ”Cuisine soya, vispbar”, 18,95 kr/250 ml: Även denna ger mycket färdig produkt, den blir dock inte lika fast i konsistensen som grädden från Aito. På ingredienslistan hittar jag palmolja, men inga E-ämnen.

Planti ”Havrevisp”, 14,80 kr/200 ml: ”Konstig” har jag skrivit i min anteckningar, hehe. Konsistensen liknar gräddfil och förpackningen säger att grädden blir fluffig när man vispar den. Och visst blev den fluffigare, men skillnaden var inte jättestor. Den färdiga konsistensen liknar en fast marängsmörkräm vilket är användbart i många bak-sammanhang, men inte så likt vispgrädde. På ingredienslistan hittar jag palmolja och E-ämnen.

IMG_9042

Namnlöst-1

Efter att ha vispat upp den växtbaserade grädden så använde jag en öppen stjärntyll och spritsade ut en liten.. klutt för att se vilken variant som klarade sig bäst. Sen smakade jag även på alla sorterna – vilken smakade bäst?

Aito ”Oat for whipping”: Förutom en nååågot besk underton så var smaken neutral, och därmed god. Den var inte så söt och jag tror utan tvekan att lite socker/vaniljsocker hade lyft den till nya höjder. Den gick bra att spritsa, något sämre än vanlig vispgrädde.

Alpro ”Cuisine soya, vispbar”: Denna grädde hade absolut bäst smak, den var söt och god utan någon illasmakande eftersmak. Den lösare konsistensen drar ner betyget lite, den gick inte så bra att spritsa. Men jag tror säkert den här funkar utmärkt till kladdkaka, en paj eller något annat där utseendet inte är det viktigaste.

Planti ”Havrevisp”: Av alla tre sorter så har denna mest smak, vilket jag inte tycker är att föredra. Den är både besk och söt på samma gång. Havrevispen går fantastiskt bra att spritsa och jag hade gärna använt den i bakning, men då skulle man behöva smaksätta den en del. Men återigen; inte så lik grädde, varken i smaken eller konsistensen.

Vilken växtbaserad vispgrädde gillade jag bäst? Svår fråga. Jag har överseende med ingredienserna, jag förstår att det inte går att efterlikna grädde utan att använda mejeriprodukter, men ändå göra det på ett naturligt sätt.

Smakmässigt vann sojagrädden från Alpro, men sett till konsistensen tyckte jag att Aitos var bäst. Med lite smaksättning (typ vanilj) tror jag den kommer upp på samma nivå som grädden från Alpro. Havrevispen från Planti kommer jag aldrig köpa som substitut till vispgrädde, men kanske till något annat. 🙂

 1. JULIA skriver:

  Hej! Bloggen funkar fortfarande inte för mig det här är senaste inlägget jag får upp. Jättetråkigt :/

 2. Sofia skriver:

  Äntligen kom jag direkt in till de nya inläggen utan att behöva klicka mig via instagram! Hoppas det håller i sig. Trevlig helg! 🙂

 3. Ida skriver:

  Även jag kan tillägga att det inte funkar med bloggen. Dina senaste inlägg läggs inte längst upp! Det är såklart inga problem men lite segt.

 4. Roliga och användbara tester🌟🌟🌟

 5. Lisa skriver:

  ÄÄÄNTLIGEN kommer jag in på bloggen igen!! 😍😍

  Måste ge dig så mycket cred för alla dina recept. Får ofta inspo av dem. Denna vecka har jag testat din bolognese som blev magisk god! Kommer lätt göra igen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..