Veckans recept: Krispiga bönfritters

IMG_9141

Jag fick frågan här på bloggen om att göra fler recept utan substitut, då kom jag på tanken att göra goda, krispiga bönbiffar! Dessa är gjorda 50/50 på kikärtor och vita bönor, men man kan självklart byta till det man gillar bäst. De är allt annat än mjöliga och fulla av smak! Jag serverade mina fritters i wraps tillsammans med ugnsrostad potatis, avocado, tomat och en god sås med fetaost och sweet chili-sås. Det här är en riktig tiopoängare som ni måste testa!

DU BEHÖVER (till två personer):
Till 8 st biffar:
– 200 g kokta kikärtor
– 200 g kokta vita bönor
– 1 st ägg (byt ut mot vatten för att göra receptet veganskt)
– 0,5 dl + 2 dl pankoströbröd
– 1 st gul lök
– 2 st vitlöksklyftor
– 2 msk potatismjöl

Till såsen:
– 2,5 dl creme fraiche
– Ett paket fetaost
– 4 msk sweet chilisås

– Potatis till två personer
– 4 st små tortillas
– En avocado
– Körsbärstomater
– Gräslök till dekoration

IMG_9143

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär din potatis i valfritt stora bitar, krydda med olivolja, salt och peppar. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter.

2. Skär fetaosten i små bitar och blanda ihop med creme fraiche. Tillsätt 2,5 msk sweet chilisås, salt och peppar (spara den sista chilisåsen till servering). Ställ in i kylen.

3. Skölj dina bönor noga och lägg i en bunke tillsammans med ägg, potatismjöl och 0,5 dl panko. Tillsätt hackad lök och pressad vitlök.

4. Mixa smeten slät med en stavmixer, smaka sedan av med salt, peppar och andra valfria kryddor. Låt fritters-smeten stå till sig i ca 15 minuter.

IMG_9136
IMG_9139

5. Under den tiden kan du skära avocado och tomat i mindre bitar.

6. Forma bollar av bönsmeten som du rullar i de sista 2,5 dl av pankot. Lägg bollarna i en stekpanna med rikligt med olja, använd en stekspade för att trycka dem plattare.

7. Stek dina fritters tills de blivit riktigt krispiga och fått fin färg, i samband med detta kan du med fördel krydda på med lite extra salt & peppar. Låt svalna på en tallrik med hushållspapper.

8. Fyll dina tortillas med ugnsrostad potatis, bönfritters, grönsaker och rikligt av den goda såsen. Toppa med gräslök och servera på en gång!

IMG_9140

  1. Lisa skriver:

    Detta recept ska jag definitivt testa i helgen till matlåda!! 😍

    1. Ja, gör det!! Har haft dem som matlåda i två dagar och de har tappar lite av sin krispighet i mikron. Men de är fortfarande väldigt goda! 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..