Mathilda testar – Vegansk ost

Namnlöst-1

Idag är det onsdag och det betyder att bara en sak här på bloggen: Mathilda Testar! Förra veckan testade jag växtbaserad vispgrädde, det inägget hittar ni HÄR! Innan vi kör igång vill jag dra samma disclaimer som tidigare veckor: 1. Mina ord är ingen lag. Du kan såklart uppfatta något helt annorlunda än mig. 2. Att jag tycker mindre bra om en produkt betyder inte att jag aldrig mer kommer använda den, inte kommer göra något framtida samarbete med tillverkaren osv. Då kommer jag säkert bara ha bättre kännedom om produkten och kunna använda den bättre i min matlagning. 🙂

IMG_9100

Den här veckan testar jag vegansk ost! Det finns flera olika smaker och sorter på marknaden, vissa märken (t.ex. Astrid och Aporna/Jeezly) har dessutom en särskild variant som passar extra bra att smälta. Men jag valde att testa tre märkens original-ostar som är tänkta att ha på smörgås. Jag smakade på ostarna ensamma, på ett ljust bröd med smör och smälta på samma slags ljusa bröd.

IMG_9104
Namnlöst-1

Jag började med att smaka ostarna på egen hand, samt på det ljusa brödet. Hur var smak och textur?

Emborg ”Original”, 26,95 kr/200 g: Smaken är salt och ganska neutral – ungefär som en Goudaost. Av de tre sorterna jag testade så hade Emborg helt klart tjockast skivor, vilket jag trodde skulle vara positivt. Men det framhävde snarare den ganska kompakta konsistensen som (såklart) inte blir så gräddig. Dessutom tror jag att färdiga skivor torkar snabbare än en ost som kommer i ett enda block. Sammantaget är den god med bra smak – men med en mindre trevlig textur.

Jeezly ”Original”, 29,95 kr/200 g: Osten från Jeezly liknar den föregående i smaken: Den är bra! Saltig, god och går utmärkt att hyvla. Gillar man tjockare skivor går det säkert jättebra att få till med en sån slags osthyvel, men jag gillar att den kommer i block och att man själv får välja tjockleken. Konsistensen är bra och skivorna blir mjuka och ”ostiga”.

Violife ”Original flavour Block”, 49,95 kr/400 g:  Jag blev förvånad över hur lika alla ostarna var i smaken. Jag hade inte kunnat känna någon smakskillnad på denna och osten från Jeezly. Även den här smakar bra och har dessutom en lite djupare ostlukt. Den går bra att hyvla och konsistensen är lik den animaliska motsvarigheten.

Namnlöst-1

Sen går vi över till det lite mer spännande momentet, nämligen smältningen! Jag använde mikron för detta och jag vet därmed inte hur ostarna klarar sig i ugnen. Men jag kan tänka mig att resultatet blir typ detsamma. Vilken ost smälte bäst?

Emborg ”Original”: ”KLISTER” har jag skrivit i mina anteckningar. Vegansk ost tenderar ju att lägga sig som ett klistrigt lager i gommen och det här är tyvärr inget undantag. Däremot var smaken på Emborg-osten absolut godast smält, jag tyckte även att den såg mest aptitlig ut (se bild ovan). 

Jeezly ”Original”: Här får jag ha i åtanke att Jeezly faktiskt säljer en annan ost som är tänkt att användas i sammanhang där man önskar smält ost. De har helt enkelt aldrig påstått att den här original-osten går bra att smälta. Tyvärr anser jag att smaken på osten förändrades mycket när jag smält den, den blev plastig och inte så trevlig. Konsistensen var klistrig, men inte på samma nivå som osten från Emborg.

Violife ”Original flavour Block”:
Av alla tre ostar så hade denna absolut bäst konsistens efter att jag smält den, den var inte alls klistrig. Smaken var bra, men den smakar inte lika mycket som den gjorde icke-smält. Jag tror den hade kunnat lyftas av andra smaker, exempelvis en tomatsås på pizza.

Vilken vegansk ost gillade jag bäst? Vinnaren är…. Violife! På smörgås hade jag lika gärna kunnat ha osten från Jeezly, men då vinner Violife på det billigare kilopriset (Violife: 125 kr/kg och Jeezly: 150 kr/kg). Smält så funkade Violife-osten absolut bäst, det är dessutom smidigt att ha en ost som går att använda i flera olika sammanhang. Den smältbara osten från Jeezly är säkert toppen, men då måste man ju köpa en till ost enbart för det ändamålet. Osten från Emborg föll tyvärr inte mig i smaken, även fast den smakade bäst när jag smält den!

 1. desiree skriver:

  Väldigt intressant, jag vill själv gå över till att äta mer veganskt. Hur mycket kollar du på innehållet i tex nu ostarna? Vilka fetter används istället? Är det typ samma hos de olika tillverkarna?

 2. Lisa skriver:

  Jämför olika pastasorter som finns på marknaden! Allt från vanlig pasta, fullkorn, fiber, bön, lins, kikärts osv.
  Kram

 3. ÄLSKAR de här inläggen när du testar veganska substitut!!! Tycker själv att det är en djungel så det är så kul att höra vad du tycker 😀

  1. Vad kul att höra!! Det är lika kul för mig, det är ju verkligen en DJUNGEL! 😛

 4. Sofia skriver:

  Jätteroligt koncept! Dock var det lite synd att du testade Jeezly när Astrid och Aporna precis har gått i konkurs, men tur i oturen att den inte fick högst betyg då, haha. Trevlig helg på dig!

  1. Oj, det hade jag HELT missat. Dålig research från min sida! Trevlig helg 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..