Veckans recept: Blomkålsstek med vitvinssås

IMG_9350

Veckans recept är en vegansk, supergod rätt som passar jättebra till festligare tillfällen. Vitvinssåsen gör sig jättebra till blomkålen och den stekta sparrisen, sen tyckte jag att risoni var ett kul, lite annorlunda tillbehör. Men vill du hellre ha ris eller någon annan slags pasta, så kör på det!

Och förresten, du kommer bara använda mittenbiten på blomkålshuvudet, så det blir mycket över. Då kan du t.ex. laga den HÄR rätten!

DU BEHÖVER (till två personer):
– Ett blomkålshuvud
– Till marinaden: 3 msk olivolja, 1 msk soja, 1 msk honung/agavesirap/annan sirap, vitlökssalt & peppar
– Risoni för två personer
– 6 st färska sparrisar

Till vitvinssåsen:

– 2 dl vitt vin
– 3 dl vegansk matlagningsgrädde
– 2 st schalottenlökar
– 2 msk grönsaksfond
– ca 1 msk majsstärkelse
– Några kvistar färsk timjan
– Salt & vitpeppar

IMG_9347

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ut två skivor i mitten av blomkålen på ca 1,5 cm vardera. De får inte vara för tunna! Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.

2. Vispa ihop marinaden och pensla på båda sidorna av blomkålsskivorna. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter.

3. Nu är det dags att göra såsen! Hacka schalottenlök fint och fräs i en kastrull tillsammans med margarin. Löken behöver inte få färg, men ska mjukna lite.

4. Tillsätt vin, färsk timjan och grönsaksfond, låt blandningen reducera (koka ner) tills ungefär hälften av vätskan kvarstår.

IMG_9352
Namnlöst-1

5. Tillsätt matlagningsgrädde och låt såsen puttra i ca 10 minuter.

6. Blanda ihop majsstärkelsen och ca 2 msk av såsen i en liten skål. Tillsätt sedan blandningen i såsen och låt puttra i någon minut. Är du nöjd med konsistensen på såsen kan du ta upp kvistarna med timjan och mixa såsen slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar och låt sedan den färdiga såsen stå på låg värme.

7. Koka risoni enligt instruktionerna på förpackningen. Den ska vara al dente.

8. Stek sparrisen i olja, salt och peppar. Jag gillar när den är ganska hårt stekt, men det går lika bra att bara bryna den lätt.

Servera blomkålssteken tillsammans med den färdiga vitvinssåsen, risoni och stekt sparris. Så j*vla gott!!

IMG_9351

  1. B skriver:

    Hej Mathilda! 🌸
    Vad gott!! Ska provas snart och idag tänkte jag prova din vegetariska korvstroganoff!😃 En undran bara: vilket vitt vin har du använt dig av, skulle du rekommendera ett torrare eller lite fruktigare vitt vin? Ha en bra vecka, kram!!

    1. Vad kul! 😀 Hoppas det blir bra! <3 Jag dricker nästan alltid ett vitt vin som heter The Crossing och det var en slatt av det som jag hade i såsen. Det är väldigt fruktigt, men jag valde inte aktivt att ha ett sådant slags vin i såsen. Jag tog det jag hade, helt enkelt. Jag tror säkert det går lika bra att ha ett torrare vin, men det blev väldigt gott med ett fruktigt - så mycket kan jag säga! 🙂 Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..