Mathilda testar – Vegansk vaniljyoghurt

Namnlöst-1

Idag är det onsdag och det betyder att bara en sak här på bloggen: Mathilda Testar! Förra veckan hade jag en summering av de fyra testen jag hittills gjort, det inlägget hittar ni HÄR! Den här gången är jag, precis som utlovat, tillbaka med ett nytt test. 🙂

Innan vi kör igång vill jag dra samma disclaimer som tidigare veckor: 1. Mina ord är ingen lag. Du kan såklart uppfatta något helt annorlunda än mig. 2. Att jag tycker mindre bra om en produkt betyder inte att jag aldrig mer kommer använda den, inte kommer göra något framtida samarbete med tillverkaren osv. Då kommer jag säkert bara ha bättre kännedom om produkten och kunna använda den bättre i min matlagning.

IMG_9380

Den här veckan testar jag växtbaserad vaniljyoghurt (yes EU-parlamentet, watch me calling it yoghurt!!). Mitt mål var egentligen att hitta tre stycken sojabaserade yoghurts, men jag hittade bara två stycken. Istället fick det bli två stycken som är gjorda på soja och en som är gjord på havre, det funkar ju också bra. 🙂 Jag smakade dem utan tillbehör eller annan smaksättning!

IMG_9384

Kort om yoghurtarna och dess utseende & konsistens:

Alpro ”Mild & Creamy”, 30,95 kr/750 ml: Konsistensen är krämig likt en fet, animalisk yoghurt – det gillar jag. Det känns även lyxigare med de svarta vaniljprickarna. Även fast jag såg på förpackningen att alla sorter innehåller lika mycket vanilj så ger det ett bättre intryck enligt mig.

Oatly ”Havregurt”, 31,95 kr/1000 ml: Av alla tre sorterna är denna lösast i konsistensen, den innehåller heller ingen synlig vanilj. Inget av detta spelar ju egentligen någon roll, men min personliga preferens är en lite tjockare konsistens.

Planti ”Soygurt”, 27,95 kr/750 ml: 31,95 kr/1000 ml: Likt Alpros yoghurt är Plantis soygurt krämig och tjock i konsistensen med synliga prickar av vanilj. Jag noterade att den luktade mest som vanlig yoghurt, om det är positivt eller negativt är såklart individuellt.

Namnlöst-1

Innan jag bedömer någon av produkterna enskilt vill jag poängtera att samtliga tre, i min smak, var ganska söta. Sötare än vanlig vaniljyoghurt. Sockerhalten är låg i samtliga yoghurts, så jag tror snarare att den söta smaken förstärks av den syrlighet man försökt skapa utan att använda animalier. En kommentar på alla tre är helt enkelt att de är ganska söta – på gott och på ont.

Alpro ”Mild & Creamy”: Vaniljsmaken är tydlig och god och som tidigare konstaterat så gillar jag krämigheten. Jag är inte så förtjust i eftersmaken, den är något besk. Kanske hade den försvunnit om man haft några slags flingor eller ytterligare smaksättning i yoghurten.

Oatly ”Havregurt”: Om man jämför med vanlig vaniljyoghurt så är denna den växtbaserade yoghurten som smakar minst likt. Havresmaken är tydlig, men jag gillar verkligen det. Det gör jag även i chokladdrycken och i iKaffen från Oatly! I den här yoghurten tycker jag att havren framhäver vaniljen på ett bra sätt, men vill man ha en neutral smak så är det här inte något för dig.

Planti ”Soygurt”: 
Plantis soygurt hade djupast smak av alla tre, den hade dessutom inte någon speciell eftersmak. Den är krämig, god och har mycket vanilj. Jag skulle säga att den liknar vanilj vaniljyoghurt mest, både till smak och konsistens. Jag återkommer till att det här såklart kan vara negativt för vissa, men jag gillar det.

Så vilken växtbaserad vaniljyoghurt gillade jag bäst? Jag vill först och främst konstatera att alla är goda och hyfsat lika varandra i smaken. Jag hade absolut kunna köpa alla igen! Men min vinnare är Plantis soygurt. 🙂 Den är prisvärd och har både utseende och smak som faller mig i smaken!

 1. Först och främst, tack för en grym blogg med grymma recept! 🙂 Testat flera som varit sååå goda. Framförallt pesto-cannelonnisarna har blivit min nya absoluta favoriträtt! Du verkar dessutom vara en sjukt vettig, smart och fin person 🙂
  Till min fråga:
  Jag ska snart ha 25-års fest och undrar om du har några bra idéer om vad jag ska bjuda på?
  Jag tror att jag vill bjuda på mat (vi ses på kvällstid). Vi blir runt 25 personer och jag är student, så vill inte spendera hur mycket pengar som helst. De flesta äter kött men det finns även ett par vegetarianer och veganer med, så jag vill anpassa det så alla blir nöjda 🙂 Har du några tips? Tack på förhand, och keep up the good work <3

 2. Linn skriver:

  Alltså måste bara säga TACK för denna serien, så himla bra för mig som blev vegetarian för 4 månader sen! Att slippa testa allt själv 😉 Har testat det mesta och håller än så länge med dig i allt, så känns bra!! Tusen tack för du gör detta. Kram

 3. Måste bara säga att jag ÄLSKAR detta koncept!!❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..