Recept: Veganska maränger

IMG_9408

Jag håller ju på att lära mig baka veganskt, vilket har visat sig vara svårt på vissa sätt. Men på andra områden känns det sjukt mycket lättare, exempelvis när det kommer till maränger. Ägg gör ändå bara marängen känslig och svår att få till! Exakt samma sak kände jag när jag gjorde en MEGAGOD (vegansk) lemoncurd med mango & passionsfrukt för några dagar sen. Den blev helt perfekt och tillagningen innehöll inga kritiska moment, vilket originalreceptet gör just tack vare äggen.

Det receptet kommer upp imorgon, men tills vidare ska det alltså handla om mina veganska maränger. De är gjorda på kikärtsspad, sk ”aqua faba” och smakar precis som vanliga maränger! 🙂 Vad de ska användas till får ni se nästa vecka!

DU BEHÖVER (till ca 60 st små maränger):
– 150 g kikärtsspad
– 1,5 dl strösocker
– En halv tesked citronsaft
– Ev. pastafärg/gelfärg till färgning. Jag är osäker på om det funkar med vanlig karamellfärg.

IMG_9401
IMG_9406

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Rengör en bunke ordentligt så alla fettrester är borta. Gör detsamma med den visp du kommer använda.

2. Vispa kikärtsspad och citronsaft till en fast, vit och fluffig smet. Jag lät det vispas på ganska hög hastighet i ungefär 6 minuter.

3. Börja tillsätta lite socker i taget, ett par-tre matskedar åt gången blir bra. Vänta i ca 15-20 sekunder innan du adderar mer socker i marängen.

4. När allt socker är tillsatt kan du sänka hastigheten litegrann (inget måste) och låta marängen vispas, vispas och vispas. Ha tålamod. Jag tror min vispades mellan 10-15 minuter innan jag var nöjd med konsistensen. Den ska vara lika kompakt som vanlig äggmaräng!

Namnlöst-1

5. Förbered en spritspåse med en stängd stjärntyll, jag använder modellen 6B från Wilton.

6. Om du vill färga din maränger: Använd en pensel och måla färgstreck i din spritspåse, dessa ska gå nerifrån tyllen upp mot påsens öppning. Gör några streck lite tjockare än andra för att få ett snyggt, lite ojämnt resultat.

7. Fyll din spritspåse med maräng och spritsa ut dessa på en plåt med bakplåtspapper. Sänk värmen till 120 grader och ställ sedan in dina maränger i mitten ugnen i två timmar.

8. När det har gått två timmar kan du stänga av ugnen och låta marängerna stå kvar och svalna på eftervärme. Ta ut dem när ugnen är så gott som kall och förvara i en lufttät burk/matlåda/liknande.

Dina supersnygga, helt veganska maränger är nu redo att avnjutas till glass, som dekoration på en tårta eller precis som dem är!

IMG_9402

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..