Vegansk ”påskhare” med jordgubb och maräng

IMG_9435

Det är mycket bakning i bloggen just nu, men så brukar det bli kring påsk! 😉 Här kommer i varje fall receptet på en vegansk, påskhare-formad mördegskaka som är fylld med en jordgubbssmakande smörkräm. Den imponerar garanterat på vänner och familj, men kräver faktiskt inte så lång tillagningstid eller stora bakkunskaper. Även den här tårtan/kakan är 100% vegansk och den blev god! Bottnarna kan du göra flera dagar i förväg, likaså marängerna. Smörkrämen gör du bäst samma dag som kakan ska monteras. Testa den här i påsk och du kommer inte bli besviken!

DU BEHÖVER (till en kaka á 35 cm lång):
Till mördegsbottnarna:
– 230 g kallt smör
– 4,5 dl vetemjöl
– 1 msk strösocker
– 4 msk vatten

Till jordgubssmörkrämen: 
– 500 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
– 500 g florsocker
– 1,5 dl jordgubbssylt

Till dekoration:
– Färska jordgubbar
– Marsipan- eller chokladägg (dubbelkolla att de är veganska)
– Veganska maränger, du hittar mitt receptinlägg HÄR!

IMG_9432

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja med att rita upp din påskhare på ett bakplåtspapper. Jag gjorde min mall ca 35 cm lång, men det är inte så noga. Men gör du den mycket större kommer du behöva mer mördeg och smörkräm! Klipp ut din mall och lägg och åt sidan så länge.

2. Nu är det dags att göra mördeg! Jag gjorde en botten åt gången för att få plats i kylen och i ugnen, men det går lika bra att göra båda samtidigt om du får plats. Isåfall kan du strunta i följande måttangivelser och bara följa själva instruktionerna.

Skär 115 g margarin i mindre bitar och blanda med 2,25 dl mjöl och o,5 msk socker i en bunke.

3. Tillsätt 2 msk vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och placera ut din påskhare-mall ovanpå. Den utkavlade degen ska vara ungefär 0,5 cm tjock.

Namnlöst-1

4. Flytta försiktigt din mördegsbotten till en plåt med bakplåtspapper. Har du mjölat ordentligt på din arbetsbänk så borde detta gå ganska enkelt med hjälp utav en stekspade, spatel eller liknande redskap. Ställ in i kylen i minst en timme.

5. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda varje botten i mitten av ugnen i 14- 15 minuter, det går snabbt på slutet. Jag gräddade en botten åt gången. Låt mördegsbottnarna ligga kvar på plåten och svalna helt.

6. Nu är det dags att göra smörkräm! Vispa smöret vitt och fluffigt. Detta tar ca 10 minuter och smöret ska vid det här laget ha en fast, men återigen fluffig konsistens.

7. Tillsätt hälften av florsockret och vispa ihop ordentligt. Tillsätt sedan resten av florsockret och vispa smörkrämen i ytterligare  5-10 minuter. Vispa länge, helt enkelt!

8. När smörkrämen har en fast och fluffig konsistens har du ner jordgubbssylten och vispar sedan ihop smörkrämen så allt blandas ordentligt. Smaka av! Tillsätt mer sylt om du önskar en tydligare jordgubbssmak.

IMG_9430

9. Ha ner din smörkräm i en spritspåse med en vanlig, rund tyll. Det går också bra att klippa ett hål i din spritspåse och skippa tyll, men se till att hålet blir rakt!

10. Lägg ut en mördegsbotten på det fat/den bricka du planerar att servera kakan på. Dubbelkolla att den går in i kylen. 😉 Mina bottnar gick sönder lite, öronen lossnade från själva huvudet. Men det gjorde verkligen ingenting, det går att dölja med smörkrämen. Så var inte ledsna om det händer er också!

11. Spritsa ut smörkräm över hela din botten och lägg sedan försiktigt på mördegsbotten nummer två. Spritsa ut mer smörkräm och dekorera sedan med jordgubbar, maränger och chokladägg.

Förvara din påskhare i kylen och ta fram ca 45 minuter innan servering. Den blev försvinnande god och riktigt snygg!

IMG_9428

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..