I annonssamarbete med AITO

Veckans recept: Rostad potatis- och blomkålssoppa

IMG_9495

Det är med stor glädje som jag kan presentera det här superroliga samarbetet tillsammans med Aito! Jag tror många av er känner till dem sen tidigare, ni har även sett mig testa deras Aito Oat for Whipping i ett Mathilda Testar-inlägg. Jag la upp det för några veckor sedan när jag testade vegansk vispgrädde, kommer ni ihåg?

I det här inlägget vill jag i varje fall lyfta fyra av Aitos naturligt veganska produkter, samtliga fyra ser ni på bild här ovan. Förutom den växtbaserade vispgrädden har de en Aito Oat Drink Barista, en Aito Oat Cuisine och en Aito Oat drink Organic.

IMG_9507

Jag fick fria händer av Aito att ta fram ett recept som innehåller några av deras produkter, resultatet tänkte jag visa upp nu. 🙂 Innehållandes Aito Oat Cuisine har jag gjort en försvinnande god ugnsrostad potatis- och blomkålssoppa! Till den gjorde jag ett bröd i långpanna som funkar super att doppa i soppan eller äta på egen hand. Brödet har jag gjort på deras Oat Drink Organic!

Den krämiga soppan toppade jag med rostade hasselnötter, färsk timjan och tryffelolja – det smakade INTE dåligt kan jag lova er. Det här receptet är en riktig kärlekshistoria med naturen!
DU BEHÖVER (till två personer):
Till soppan:
– 300 g fast potatis
– Ett halvt blomkålshuvud
– 3 st schalottenlökar
– 250 ml Aito Oat Cuisine
– 3 dl vatten
– 1,5 msk grönsaksfond
– 1 tsk kinesisk soja
– Några kvistar färsk timjan
– Salt & peppar
Toppings: En näve hasselnötter (gärna skalade), färsk timjan, tryffelolja
Till brödet:
– 4 dl havregryn
– 8 dl Aito Oat Drink Organic
– 50 g jäst
– 50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
– 1 msk honung
– 1 tsk salt
– Ca 9 dl vetemjöl

IMG_9508
Namnlöst-1

SÅHÄR GÖR DU BRÖDET:
1.
Blanda 6 dl Oat Drink Organic med havregryn i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan kastrullen från värmen innan du tillsätter de sista 2 dl med havremjölk. Låt smeten svalna till kroppstemperatur.

2. Smula ner jästen i en köksmaskin (eller bunke). Häll ner lite av havresmeten och blanda tills jästen har löst upp sig. Häll sedan ner resten av havreblandningen, samt alla andra ingredienser. Jag hade i ungefär hälften av mjölet först och lät degen blandas ett tag innan jag hade i resten. 
3. Låt degen knådas i din köksmaskin (eller för hand) i 5-10 minuter. Ha tålamod här! Degen ska kännas smidig och lite klibbig. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter under bakhandduk. 
4. Sätt på ugnen på 225 grader. Tryck ut den jästa degen i en långpanna med bakplåtspapper, strö på lite mjöl på toppen. Låt den jäsa i ytterligare 30 minuter, gärna ovanpå spisen så den nås av värmen underifrån.
5. Skär brödet i jämnstora bitar (det behöver inte vara skuret helt igenom, bara på ytan) och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna lite medans du gör soppan!

IMG_9527
Namnlöst-1

SÅHÄR GÖR DU SOPPAN:
1. Sänk värmen till 200 grader. Skär blomkål och potatis i mindre bitar, krydda med salt, peppar och valfria andra kryddor. Rosta i ugnen i ca 30 minuter.

2. Ha ner de rostade grönsakerna/rotfrukterna i en kastrull och fyll på med Aito Oat Cuisine, vatten, timjankvistar, buljongtärning och soja. Låt soppan puttra i ca 10 minuter.

3. Fiska upp kvistarna med timjan och mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt mer vatten ifall du önskar en lösare konsistens. Smaka av med salt och peppar – snåla inte!

4. Grovhacka hasselnötter och stek i olivolja tills de fått en fin stekyta. Fördela på soppan tillsammans med färsk timjan, tryffelolja och lite extra Aito Oat Cuisine.

Servera den krämiga soppan tillsammans med goda toppings och det nybakade brödet. Tack Aito för ett superbra och naturligt alternativ till mejeriprodukter!

IMG_9518
IMG_9510

  1. Elina skriver:

    När ska schalottenlökarna i?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..