Mathilda Testar – Bönpasta från Risenta

Namnlöst-1

Förra veckan tog jag en paus i Mathilda Testar-uppdateringen då jag verkligen inte fick ihop det med skolan. Jag hoppas ni har förståelse för det! Den här veckan är jag tillbaka och testar något som flera av er läsare har tipsat mig om. Fortsätt läsa så får ni se vad. 🙂

Innan vi kör igång vill jag dra samma disclaimer som tidigare veckor: 1. Mina ord är ingen lag. Du kan såklart uppfatta något helt annorlunda än mig. 2. Att jag tycker mindre bra om en produkt betyder inte att jag aldrig mer kommer använda den, inte kommer göra något framtida samarbete med tillverkaren osv. Då kommer jag säkert bara ha bättre kännedom om produkten och kunna använda den bättre i min matlagning.

IMG_9588
IMG_9627

I veckans Mathilda Testar står bönpastorna från Risenta på schemat! Jag köpte alla de fyra sorterna jag hittade i min matbutik, förutom dem har de även en nylanserad fusili gjord på bl.a. majs och linser. De har även lasagneplattor och en spaghetti gjord på gula sojabönor. Jag kokade i varje fall pastan enligt instruktionerna på förpackningen och smakade dem på egen hand, samt med ketchup.

Fördelarna med bönpasta jämfört med den vanliga är flera. De är naturligt glutenfria och rika på protein och fiber. Den innehåller avsevärt mycket mindre kolhydrater, vilket kan anses vara fördelaktigt för vissa. Produkter jag testade innehöll 100% av råvaran: bovetepastan är gjord på enbart bovete, kikärtspastan innehåller inget annat än malda kikärtor etc.

Det enda negativa jag kan säga rent instinktivt är att priserna är ganska höga. Jag kan förstå att råvarorna är dyrare, men jag tror att många kanske inte har råd att välja denna pasta före den vanliga.

IMG_9638

Och vad tyckte jag om smaken nu då? 

Kikärtspasta, 39,95 kr/300 g: På samma sätt som kikärtor ofta gör falafel lite torra så upplever jag att den här pastan är åt det torrare hållet. Den är har en ”kikärtig” bi- och eftersmak, men den är verkligen inte äcklig. Smaken blir bättre med ketchup, vilket får mig att tro att en god smaksättning skulle kunna rädda upp den ännu mer. Sammantaget skulle jag säga att den är ok , varken riktigt äcklig eller riktigt god.

Fettuccine, gröna sojabönor, 32,95 kr/200 g: ”Edamamebönor!!” har jag skrivit i mina anteckningar. Som om det kom som en överraskning, pastan är ju gjord på 100% gröna sojabönor – alltså edamamebönor. Jag gillar verkligen den smaken och jag tycker därför att den här pastan är god. Men bismaken är ganska tydlig. Konsistensen är jättebra, den påminner om färsk pasta som inte blivit överkokt. Det tycker jag aldrig man lyckas med vanligtvis, så det gjorde mig glad!

Bovetepasta, 39,95 kr/300 g: Den här pastan trodde jag skulle ha starkast bismak, mycket på grund utav den starka färgen. Där hade jag fel, smaken var ganska neutral och god. Eftersmaken var däremot tydlig och åt det jordiga hållet, den påminde om smaken av rödbeta. Det är inte min personliga favorit, men gillar man den smaken så kommer man säkert gilla bovetepastan. Jag tyckte inte att ketchupen dolde eftersmaken så bra, men jag tror säkert att mer smakrika såser gör det. Isåfall kommer bovetepastans färg dessutom göra rätten väldigt snygg!

Fettuccine, gula sojabönor, 32,95 kr/200 g: Halleluja moment! Neutral bismak, neutral eftersmak. Pastan har jättebra textur; liksom den gröna fettuccinin liknar den icke-överkokt färsk pasta i konsistensen!

Namnlöst-1

Vill ni gissa vilken pasta jag gillade bäst? 😉 Den gjord på gula sojabönor! Den kommer jag helt klart köpa igen. Har ni testat Risentas bönpasta? Om ja, vilken är er favorit?

 1. Emma skriver:

  Hej Mathilda!!
  Stort tack för så bra recept, så kul att kika in här 🙂 Undrar om du har tips på något nyttigt (men sött) snack man kan göra? Har alltid gjort daddelbollar men är sugen på att testa något nytt.
  Kram

 2. ANNA skriver:

  Fina du! Vill bara säga att jag älskar din blogg. Du är verkligen inspirerande och verkar vara en toppentjej. Kram på dig!

 3. Ja älskar den pasta 🙂

 4. Lisa skriver:

  Älskar den med gröna bönor. Min favvo när jag gör din bästa sojafärssås!! 😍

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..