Veckans bakning: Saftig banankaka

IMG_9649

Det här är faktiskt ett recept som jag gjorde för första gången på den tiden jag bloggade på Devote. Jag tog några halvfula mobilbilder på resultatet och jag känner att det här receptet förtjänar mer än så! 😉 Det är en saftig och jättegod banankaka med en len chokladglasyr och kanderade, söt-salta nötter. Det blir inte mycket bättre än så!

Det enda negativa jag kan säga är att färgen på kakan blev ganska tråkig på insidan – lite åt det gråa hållet. Men vad gör det om smakerna verkligen sitter?

DU BEHÖVER:
Till kakan:
– 100 g smör
– 3 st ägg
– 1 dl strösocker
– 1 dl farinsocker
– 2 tsk vaniljsocker
– 2 tsk bakpulver
– 1 tsk kanel
– 3 st väl mogna bananer
– 5 dl vetemjöl
– 1 dl havremjölk/vanlig mjölk

Till chokladglasyren:
– 150 g mörk choklad
– 0,75 dl vispgrädde
– 25 g smör

Kanderade nötter:
– 100 g nötter, jag använder hälften mandelspån och hälften finhackade hasselnötter
– 1 dl strösocker
– 1/2 tsk bikarbonat
– 1/2 tsk salt
– 1 tsk kanel

IMG_9657

SÅHÄR GÖR DU:
1.
 Börja med kakan! Sätt ugnen på 175 grader.

2. Bryn smöret i en kastrull. Du bryner det genom att låta smöret smältas och sedan puttra på låg värme tills det bildas skum/mindre bubblor på ytan. Det kommer börja lukta lite som knäck och Du kommer också höra att det tystnar.

3. Vispa ägg och socker riktigt poröst,

4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel. Vispa till en jämn smet.

5. Mosa bananerna ordentligt med en stavmixer. Tillsätt bananmoset, brynt smör, vetemjöl och mjölk i smeten och vispa tills allt är blandat.

6. Häll smeten i en bröad form och grädda i ca 40 minuter. Låt kakan sätta sig i 5-10 minuter innan du försiktigt vänder formen upp och ner på en tallrik så kakan lossnar. Låt den sedan svalna helt med formen ovanpå.

IMG_9656
IMG_9663

7. Nu är det dags för kanderade nötter! Rosta nötterna i en torr stekpanna och tillsätt sedan socker, bikarbonat, salt och kanel. Rör om hela tiden tills sockret stelnat. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt svalna.

8. Gör slutligen chokladglasyren! Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt grädde och rör om noga.

9. Låt glasyren svalna lite innan du ringlar den över din banankaka. Du vill gärna att den rinner ner snyggt på kanterna! Toppa din kaka med kanderade nötter medans glasyren fortfarande är kladdig.

Sen är din försvinnande goda kaka redo att avnjutas! Den förvaras bäst i rumstemperatur.

IMG_9661

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..