Grundrecept: Luftig tårtbotten

IMG_0280

Jag har tidigare lagt ut receptet på mina bästa chokladbottnar att ha i tårtor, men de är lite tyngre i konsistensen. Denna tårtbotten är betydligt luftigare och liknar den man får i Prinsesstårta eller en hel del andra tårtor. Du gör den enkelt genom den sk ”3 lika”-metoden som jag kommer förklara närmare i det här inlägget! Jag har tagit hjälp av inlägg från Sockerrus och Zeinas Kitchen. 

Ska du någon gång göra en tårta, oavsett fyllning/dekoration, så är det här ett superbra grundrecept att ha sparat. Den räcker utmärkt till tre normaltjocka bottnar och får en riktigt slät och fin yta.

DU BEHÖVER (alla mått kommer längre ner i inlägget):
– Ägg
– Strösocker
– Vetemjöl
– Potatismjöl
– Bakpulver
– Vaniljpulver
– Tre lika stora glas

IMG_0283

SÅHÄR GÖR DU:
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Utgå från storleken på din form och bestäm därefter hur många ägg du behöver till din tårtbotten.

Såhär många ägg behöver du:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Knäck äggen i ett stort glas. Se till att du har två till likadana glas till godo.

2. Utgå från mängden ägg och häll upp lika mycket socker i glas nr 2. Se till att glaset är fyllt till samma nivå som glaset med ägg, helt enkelt.

3. Fyll sedan glas nummer 3 med hälften vetemjöl och hälften potatismjöl. Det ska också vara fyllt till samma nivå som glasen med ägg och socker i.

Du kommer nu ha tre glas som är lika fyllda, fast med olika innehåll.

IMG_0277

4. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och vitt med en elvisp/bakmaskin. Detta tar ca 7-10 minuter.

5. Tillsätt mjöl, potatismjöl, vaniljpulver och bakpulver med vändande drag. Använd gärna en slickepott för detta så du inte tar bort någon fluffighet.

Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

6. Smöra och bröa en form och häll sedan ner fyllningen i formen. Grädda längst ner i ugnen.

Såhär länge behöver du grädda din tårtbotten (ca):
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg

7. Låt din färdiggräddade tårtbotten svalna lite innan du tar loss den från formen. Låt den sedan svalna helt innan du delar den i delar.

IMG_0273

  1. Sara skriver:

    Hur mycket vaniljpulver?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..