Mathilda Testar – Vegokebab

Namnlöst-1

Efter några veckors uppehåll så är jag tillbaka med ännu en Mathilda Testar! Den här veckan frångår jag det ordinarie formatet och testat bara en produkt, men den är – såvitt jag vet – den enda av sitt slag på marknaden.

Företaget bakom produkten jag testar idag är Schysst Käk som ägs av Amir Kheirmand. Förutom att ha vunnit Sveriges Mästerkock och driva det ovannämnda företaget så driver han Youtube-kanalen Rätt rätt. Där genomför han tester av olika slag, han har exempelvis testat alla färdiga pommes som finns att köpa i butik, vilken majonäs som är den bästa och vart man köper den godaste fryspizzan.

Varför nämner jag detta? Jo, för att just Amir och hans kanal var min inspiration till konceptet Mathilda Testar. Han äter inte växtbaserat och hans tester är därmed inte fokuserade på sådan slags mat. Mina tester fyller därmed en lite annan funktion. 😉 Hans tester är i och för sig betydligt mer påkostade och omfattande, men hey, jag gör mitt bästa! Kolla in hans kanal i varje fall, den är super (länk: HÄR)!

IMG_0571

Och vad är det som ska testas den här veckan då? Inget mindre än vegokebab! Vi börjar med lite kort info om produkten…

Pris: 49,95 kr/275 g
Kebaben är 100% vegansk och producerad i Sverige. Den är gjord på vetegluten, svarta bönor och kikärtsmjöl (samt vatten, rapsolja och kryddor), det ger kebaben ett proteininnehåll på 27,2 g per 100 g.

Rent visuellt så liknar den animalisk kebab väldigt mycket, både till färgen och på sättet som den är tunt strimlad. Vissa av bitarna var lite mosade i min förpackning, medans vissa låg i ganska långa strimlor.

Namnlöst-1

Nu till det mest spännande: smaken!

Kebab är ett ganska tacksamt substitut eftersom det kännetecknas av en särskild mix av kryddor. Den är med andra ord lättare att återskapa än mycket annat. Men de har gjort det väldigt bra! Smaken sitter verkligen och konsistensen på kebaben är bra. Den är kanske något knaprigare än vanlig kebab (som inte direkt får någon stekyta), men jag tycker bara det är gott.

Eftersom skivorna är tunna så går det snabbt i stekpannan, så se upp. Det står på förpackningen att kebaben ska värmas, såhär i efterhand förstår jag att jag kanske hade lite för hög värme på spisen. Är man lite mer försiktig kan man säkert få till en konsistens som liknar animalisk kebab ännu mer.

På det stora hela är jag mycket positiv till vegokebaben från Schysst Käk! Den är ganska dyr i min smak, ett kilopris på 181 kronor är mycket. Men det är verkligen värt att testas!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..