Veckans frågor

IMG_0117
Fajitaspiroger – HÄR

Q: Hej! Jag gjorde pirogerna igår men vissa av dem läckte i ugnen. Vad gjorde jag för fel??

A: Hmm, rent spontant vill jag tro att du inte förslöt dem ordentligt. Det är viktigt att hålla pirogernas kanter fria från fyllning eftersom du penslar dem med ägg. Ägget fungerar ju som lim i det här fallet. Så mitt bästa tips är att vara extra noga med själva förslutningen. Och ta inte för mycket ägg, då blir inte kanterna klibbiga utan snarare blöta. Det kan göra det lite svårare. 🙂

IMG_0182

Q: Kan inte du berätta om hur dina ser sommarplaner ut? 🙂 

A:
Självklart! Den här veckan är jag hemma, njuter av det fina vädret och rensar lite hemma. Från och med nästa vecka är jag iväg och semestrar lite, inledningsvis nånstans i Sverige tillsammans med Oskar, Frida och Kim. Efter det ska jag iväg till Toscana vilket jag ser oerhört mycket fram emot!

IMG_9563

Q: Jag fyller år om några veckor och skulle vilja bjuda på dina våriga risotto, men en av gästerna är vegan (jag själv är lakto-ovo som dig). Går den att göra vegansk? Skulle kännas så kul om vi alla kunde äta samma sak 🙂 

A: Vad kul, det låter som ett jättebra alternativ! Så länge man ser till att vinet man använder är veganskt så är det ju bara parmesanosten som ställer till det lite. Såhär: det går självklart jättebra att skippa den. Om du utesluter ost helt så kommer risotton bli lite mindre krämig, men det finns säkert nån veganost som funkar bra att använde (fråga din kompis!).

Antingen gör du all risotto vegansk, eller så gör du bara hennes portion med annan ost. Den har du ju nämligen inte ner förrän på slutet, så du kan enkelt tillaga allt i samma kastrull och sedan skopa ut hennes mat till en annan kastrull när det är dags att ha i osten! 🙂

Namnlöst-1

Q: Hej! Har följt din blogg länge och eftersom du ofta svarar på frågor och kommentarer tänkte jag slänga in ett litet önskeinlägg. Tycker du ofta har kreativa och nyanserade svar!

 Jag har flyttat till en annan stad än min familj för att plugga och ibland blir t.ex. helger lite ensamma. Vad gör man egentligen när man är ensam?! När man kollat om samma serie 100 ggr och inte vill tillbringa 5 timmar på gymmet en lördagkväll? Man får ju ofta svaren att ”dra ihop ett gäng, gå ut, bjud din bästis på middag, gå på dejt”, men ibland är det bara inte möjligt, mycket pga det förutsätter pengar att alltid hitta på sånt med sina vänner på helgerna eller att vännerna/pojkvännen är iväg på annat. Ibland blir man ensam liksom! Hur ser en ensam-kväll ut för dig?

A: Hej! <3 Ofrivillig ensamhet är såklart inte alltid roligt. Hade jag bott ensam i en annan stad hade jag troligtvis lagt mycket ledig tid på mina största intressen: matlagning och bakning. Jag hade kanske bestämt mig för att baka ett nytt bröd varje lördagsförmiddag – även fast jag egentligen hade kunnat köpa ett färdigt. Åkt till en lokal odlare och köpt morötter, för att sedan åka hem och göra gulasch som får koka lite extra länge. Även fast jag såklart hade kunnat köpa morötter på mataffären. Åkt på en loppis och köpa ett 10-kronors fat till mitt nästa recept – även fast jag kanske egentligen inte behöver det. Jag hade tillåtit mig mina intressen att ta större plats (och mer tid) än vanligt, helt enkelt.

Nu kanske inte du är intresserad av just matlagning, men säkert av något annat. Skapa egna rutiner och egna intressen så att du inte bara är själv, utan umgås med dig själv. Under de perioder jag och Oskar haft distansförhållande har det varit väldigt viktigt för mig! <3

IMG_0326
Lines studenttårta – HÄR

Q: Vilket är det svåraste momentet i den här tårtan? Jag tänkte göra den på min kusins bröllop och vill veta vad jag ska vara mest försiktig med! <3 Älskar din blogg!

A: Tack – och vad kul att ni lagar mina recept! Det är den absolut bästa känslan! <3 <3 Hmmm… Egentligen är inget moment svårt, det är bara viktigt att ge sig själv gott om tid. Den här tårtan tar ganska lång tid att göra och det är flera komponenter som ska förberedas. Men så länge du slipper stressa så kommer du klara det galant!

Om jag ska välja ut något lite mer kritiskt moment så skulle jag säga ganachen. Det är viktigt att man låter den svalna tillräckligt, om den är för varm när man ringlar den längs tårtans kanter så kommer den förstöra ytan. Samtidigt får den inte börja stelna, så man får hålla lite koll på den. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..