Veckans recept: Pici alla vodka

IMG_9191
IMG_9202

En kväll i Toscana bjöd jag och mammas sambo Tor in till italiensk afton! Vi lagade flera middagar hemma, men en lade vi ner lite extra tid och kärlek på.

Vi inledde kvällen med en antipasti-tallrik fylld av lokala specialiteter. Som ni ser: en del kött. Men alla i min familj äter inte vegetariskt. 🙂 På det stora fatet fanns i varje fall toscanska pecorino-ostar, lokal salami, prosciutto, grön olivkräm, hemmagjord aprikosmarmelad, crostini, oliver och soltorkade tomater. De två sistnämnda var inlagda/torkade på vår närmaste matbutik! Är inte det här den bästa sortens förrätt?

IMG_9239

Över till varmrätten Pici alla vodka. Ni kanske känner till den här rätten sen innan, men oftast serveras den med penne (jag har även ätit den med fusili på L’avventura). Vi använde istället pastasorten ”picis”, vilket är korta och ganska tjocka spaghettis. Det serverades på många restauranger vi besökte i Toscana och beskrevs som en lokal pastasort.

Pici alla vodka är, precis som det låter, en pastarätt som innehåller vodka! Det bidrar med en viss rökighet, men såsen smakar såklart inte sprit. Även fast den här rätten inte innehåller särskilt många ingredienser så kan jag meddela att den är en av de absolut bästa rätterna jag nånsin lagat. Mycket tack vare de goda, italienska tomaterna, men även själva pastan. Med dem orden kör vi igång!

DU BEHÖVER (till sex personer):
– 1000 g färsk pasta, vi använde sorten ”pici”
– 2-2,5 dl vodka
– 2 dl riven parmesanost
– 5 dl vispgrädde
– Bladpersilja
– 500 g champinjoner

Till tomatsåsen:
– 3 st schalottenlökar
– 3 st vitlöksklyftor
– En burk hela, konserverade tomater
– 700 g passerade tomater
– 2 dl vatten

IMG_9231

SÅHÄR GÖR DU:
1. Vi börjar med tomatsåsen! Fräs finhackad schalottenlök och pressad vitlök i olja i en kastrull. Bitarna ska mjukna, men inte få färg.

2. Tillsätt vodkan i stekpannan, om du vill får du gärna flambera alkoholen. Det gjorde vi, men det är absolut inget måste! Låt 2/3 av vodkan reduceras bort.

3. Ha ner hela tomater, passerade tomater och vatten i kastrullen. Sänk värmen och låt såsen puttra länge, gärna 1,5 timme.

IMG_9237

4. När det börjar närma sig servering: Skiva svampen och stek den hårt i olja. Krydda med salt & peppar.

5. Smaka av den reducerade såsen. Behöver den mer smak från vodkan? Tillsätt lite till. Addera sedan vispgrädde, ca 2 dl åt gången. Jag ville ha min sås ganska rosa/orange, men man väljer såklart det själv.

6. Tillsätt ungefär 2/3 av din bladpersilja (även här väljer du mängden själv).

7. Koka pastan i ordentligt saltat vatten, men häll av vattnet ca 1,5 minut tidigare än vad förpackningen säger. Ha ner den nykokta pastan i såsen och blanda noga.

Servera din färdiga Pici alla vodka tillsammans med stekt svamp och bladpersilja. Toppa avslutningsvis med riven parmesanost och lite svartpeppar. Dinner is served!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..