Snabbmat med en twist: Melanzale-burgare

IMG_9696

Min andra- och sista burgare i serien Snabbmat med en twist har tydliga influenser från Italien. Det var under Toscana-resan i somras som idéen till det här receptet började växa fram. Men ALDRIG hade jag kunnat tro att den skulle bli såhär bra. Wow!

Kära läsare, meet my Melanzale-burger! Inspirationen kommer såklart från den italienska rätten melanzale al parmigiano; ugnsgratinerad aubergine som är varvad med tomatsås och mozzarella.

Men hur ser min burgare ut då? Vi börjar nerifrån: Bröd, aioli, pepprig ruccola, ett krispigt parmesanchips, ugnsgratinerad aubergine med två lager tomat och mozzarella, ännu ett parmesanchips, mer aioli och slutligen bröd. Lördagsmiddagen är räddad!

DU BEHÖVER (till två burgare):
– 2 st hamburgerbröd, jag använde potato burger buns
– Ca 1 dl aioli
– Ruccola
– 1 dl riven parmesan

Till den ugnsgratinerade auberginen:
– 8 st jämnstora skivor aubergine, ca 1 cm tjocka
– 200 g mozzarella (ostvikt)
– 1 dl valfri slags tomatsås

IMG_9682

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv parmesan och lägg ut den i små högar på en plåt. Platta till högarna litegrann, men kom ihåg att de  smälter ut mycket i ugnen sen.

Låt de gräddas i ungefär 5 minuter, de är klara när de börjat få en gyllenbrun ton. Ta ut och låt svalna. Stäng inte av ugnen ännu.

2. Skiva mozzarellan i tunna skivor. Du vill inte ha för mycket ost, då kommer den bara smälta ner längs sidorna.

IMG_9700
Namnlöst-1

3. Bre ut ett lager tomatsås ovanpå fyra av aubergine-skivorna. Lägg sedan på mozzarella, följt av ännu en skiva aubergine. Toppa med mer tomatsås och ost. Krydda med salt och peppar.

4. Ställ in auberginen i ugnen i 15-20 minuter. Du vill att osten ska ha fått fin färg innan du tar ut din melanzale-”burgare”.

5. Rosta hamburgerbröden i en stekpanna, gärna med lite smör. Preppa sedan med aioli och ruccola i

Servera din gratinerade aubergine i hamburgerbröd med aioli, ruccola och två parmesanchips. Fantastiskt gott kommer det bli!

IMG_9693

  1. B skriver:

    Wow Mathilda du är så kreativ! Ser väldigt gott ut 😍 stor kram

  2. Emelie skriver:

    Du är så himla duktig, måste testa den här rätten med. Testade korvrätten med sesamolja den var riktig spännande 😍

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..