Veckans bakning: Vegansk plommonpaj

IMG_0243

Jag har inte överöst er med bakverk i sommar – förlåt för det. Det kluriga med bakningen är att det inte går åt så länge det inte finns ett faktiskt tillfälle att baka till. Mat behövs alltid, plommonpajer inte lika ofta. 😉

Men när du är i behov av en god plommonpaj (som dessutom är vegansk) så är det här en bra kandidat. Jag blev inte HELT nöjd med hur den veganska vaniljkrämen betedde sig i ugnen. Soja-bismaken kom fram lite och vaniljsmaken var inte lika tydlig. Missförstå mig inte, den var fortfarande väldigt god – framförallt med en klick gammeldags vaniljglass. Men den hade nog blivit ännu bättre med en icke-vegansk vaniljkräm!

DU BEHÖVER (till en paj á 24 cm/diameter):
– En färdig pajdeg (Pop Bakery’s färdiga deg är vegansk)
– 3 st stora, röda plommon
– 2 st stora, gula plommon

Till vaniljkrämen: 
– 5 dl vegansk grädde, jag använde hälften visp och hälften matlagning
– 10 tsk majsstärkelse
– Fröna från en vaniljstång
– 3 msk vaniljsocker
– 1,5 msk strösocker
– Ev lite gul karamellfärg för färgens skull

IMG_0250

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Nu är det dags att göra vaniljkrämen! Blanda ihop alla ingredienser förutom karamellfärg i en kastrull. Rör om noga så alla klumpar från majsstärkelsen är borta.

3. Låt blandningen koka upp under konstant omrörning. Ganska snabbt kommer den börja tjocka och efter 2-3 minuter är den klar. Ta åt sidan, tillsätt lite karamellfärg och låt svalna lite.

IMG_0245

Namnlöst-1

4. Skiva plommon i tunna halvmånar. De gula plommonen behöver vara lite skurna ännu lite tunnare eftersom de ska böjas/formas mer.

5. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga botten och kanterna noga med en gaffel.

6. Häll ut din vaniljkräm i pajskalet. Börja sedan lägga ut plommonen i cirklar, börja utifrån med röda plommon och jobba dig inåt. När du närmar dig mitten går du istället över till gula plommon.

7. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter.

Låt svalna och servera! Den här pajen avnjutes bäst samma dag som den är gräddad, då behåller både pajskalet och plommonen sin textur. 

IMG_0251

  1. Du är så jävla duktig! Älskar verkligen och gå in här och se dina inlägg. Önskar så mycket att du någon gång släpper Kokbok 😍

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..