Veckans recept: Höstig dijongryta

IMG_0306

Hej hallå efter fem dagars tystnad här i bloggen! Ni vet ju om att jag pluggar heltid och vissa veckor är det helt enkelt svårt att få allt att gå ihop.

Som jag sa i tisdags är bilderna till det här receptet tagna i kvällsljus och när jag tog en titt på dem i veckan så slogs jag av hur FULA de var. Mycket sämre kvalitet än jag trodde. Det gjorde mig bara ännu mindre motiverad att lägga upp bilderna, men samtidigt har jag ju lovat er det. Det är med andra ord flera saker som orsakat denna radio silence – förlååååt.

Över till receptet då! En mustig och god gryta som innehåller filébitar från Hälsans Kök, kantareller, dijonsenap, steklök och lite palsternacka för sötma. Trots de fula bilderna så vill jag lova att det här är en PANGrätt som är toppen till matlådor eller större bjudningar. Grytan serverade jag med bulgur och ärtor blandade med vitlökssmör.

DU BEHÖVER (till fyra personer):
– Bulgur till fyra personer
– 300-400 g frysta ärtor
– Vitlökssmör

Till grytan:
– Ett paket filébitar från Hälsans kök
– 1 st palsternacka
– 250 g kantareller
– 150 g steklök
– 5 dl matlagningsgrädde
– 1 dl vatten
– 1 tärning grönsaksbuljong
– 1 tärning svampbuljong
– Dijonsenap efter tycke och smak, ca 2,5 msk
– 1,5 tsk kinesisk soja
– 2 tsk honung/sirap

IMG_0315

SÅHÄR GÖR DU:
1. Tina filébitarna i lite i mikron och stek de sedan hårt i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan, vi har inte ner dem i grytan förrän alldeles på slutet.

2. Rensa svampen och dra isär den i mindre bitar. Det blir mycket snyggare än om du skär den. Förväll i en gryta så all överflödig vätska dunstar bort.

3. Tillsätt palsternacka och steklök som du delat i två, alternativt fyra bitar beroende på hur stor den är. Låt allt fräsas tillsammans i ett par minuter.

IMG_0298

4. Sen är det dags att tillsätta grädde, vatten, buljongtärningar, soja och senap. Låt allt koka upp ordentligt innan du smakar av med salt, peppar, sötma (dvs honung) och eventuellt mer senap om du tycker det behövs.

5. Koka bulgur och ärtor enligt instruktionerna på förpackningen. Blanda ärtorna med en klick vitlökssmör, salt och peppar så de smakar mer.

6. På slutet är det dags att ha ner filébitarna i såsen. Vi väntar med detta för att behålla deras textur så bra som möjligt!

Servera din höstiga gryta tillsammans med bulgur och vitlökssmakande ärtor. Bon appetit!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..