WWF:s köttguide – Vad säger den?

kottguiden_app_wwf-1024x640

Världsnaturfonden WWF har en köttguide på sin hemsida med syfte att informera konsumenter om vad som är ok, respektive mindre ok att äta. Livsmedlen bedöms utifrån en grön, gul eller röd markering.

Grön: Ät ibland. Om du äter kött/mejeriprodukter, välj då de grönmarkerade alternativen

Gul: Var försiktig. Det finns utmaningar i framställningen gällande klimatpåverkan eller djurens välfärd.

Röd: Varning. Det finns risk för mycket hög påverkan på planeten.

Igår uppdaterades köttguiden och nytillkomna bland rödlistade livsmedel är en hel del charkuterier. Fläskprodukter från Italien och Spanien (dvs majoriteten av all salami och lufttorkad skinka i butik) går man nu ut och varnar konsumenter från att äta. Såhär ser diagrammen ut på köttfronten.

Namnlöst-1

Det absolut bästa man kan äta i köttväg är alltså KRAV-märkt kyckling. Allt slags importerat nöt- och griskött är ett big NO – inte helt otippat kanske. Svenskt kött, oavsett djur, är… sisådär. Det känns som att många målar upp svenskt kött som lösningen på alla problem, men bevisligen är så verkligen inte fallet.

KRAV-märkta ägg är grönlistade rakt igenom, vilket såklart är bra. Det är därmed inte sagt att äggindustrin är 100% schysst, det vet vi ju alla att den inte är. Men gröna markeringar är ju alltid nåt!

kottguiden_ko_hona_2200px-1024x791

Skärmavbild 2019-11-05 kl. 11.05.04

Nytillkommet bland rödlistade livsmedel är flera ostar och tyvärr även halloumi, något jag själv äter ganska mycket av. Den utländska halloumin skadar den biologiska mångfalden allvarligt och klarar inte alls kraven på djurens välfärd. 🙁 Det känns faktiskt jättetrist.

Men samtidigt är det så oerhört tydligt: då blir det inge mer halloumi för mig förutom vid väl utvalda tillfällen.

Hur känner ni när ni läser det här? Får det er att vilja ändra några matvanor – isåfall, vilka?

 1. Anna skriver:

  Hej! Du är inte sugen på att testa att göra din egen ”halloumi”? Hade varit så kul att läsa om och jag antar att det är 100 gånger bättre för klimatet.

  Undrar också hur du tänker kring dricka till maten. Brukar du lägga ner energi på att ha en passande dryck till? Tänker kanske mer till helgmiddagar. Älskar dina recept, kram

 2. Elina skriver:

  Jag kommer sluta med utländsk ost, förutom vid speciella tillfällen som du säger! Jag kommer ibland köpa svensk ”halloumi” eller ”fetaost” 🙂

 3. Anna skriver:

  Hej! Vill börja med att säga att jag älskar din blogg, den är så inspirerande! Du kanske redan vet det men det är så synd att den reklam som du har på din blogg hamnar mitt i inläggen. Hade varit så mycket skönare om det hamnade mellan inläggen. Hoppas du fattar vad jag menar <3!

 4. Fanny skriver:

  All ost som kallas halloumi är producerad på Cypern. Vet du om grillost (som ju är samma sak men inte får heta halloumi eftersom det inte är producerat i Cypern) har samma miljöpåverkan? Förstår att det skiljer beroende på var den är producerad såklart. Tack och lov finns det i min matbutik en lokalproducerad grillost som är ännu godare än riktig halloumi.

  1. Fanny skriver:

   Vad dum jag är, förstår nu att * bakom halloumi såklart är en grillost…?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..