Veckans recept: Pepparkakscookies

IMG_1192

De här kakorna passar julen på tre olika sätt: 1. De smakar jul, 2. De är lätta att göra till många och 3. De går jättebra att frysa in. Gör du dom nu kan du äta en del, men sen frysa in resten och ta fram lagom till julafton. 🙂 En viktig detalj är ju också att dom är väldigt, väldigt goda!

DU BEHÖVER (till ca 25 st):
– 175 g rumsvarmt smör
– 1,75 dl brunt farinsocker strö
– 0,5 dl strösocker
– 1 ägg, gärna rumstempererat
– 4,5 dl vetemjöl
– 2,75 msk pepparkakskrydda
– 1 tsk bikarbonat
– 1 msk  vaniljsocker
– 2 tsk maizena
– 200 g vit choklad

Till de karamelliserade nötterna:
– 200 g valfria nötter, jag använde hälften mandlar och hälften hasselnötter
– 1 dl sirap
– 0,5 dl socker
– Salt

IMG_1187

SÅHÄR GÖR DU: 
1. Börja med att karamellisera nötterna! Smält socker, sirap och salt i en stekpanna och ha sedan ner nötterna. Låt allting karamelliseras.

2. Ta bort nötterna från värmen när sockret börjar mörkna, häll ut dom utspritt på en plåt med bakplåtspapper. Hacka sedan upp nötterna i mindre bitar, men se till att de svalnat först då du inte bränner dig!

3. Nu går vi vidare till degen! Vispa smör, socker och farinsocker fluffigt med en elvisp. Detta tar ca 2 minuter.

4. Vispa ner ägget.

IMG_1190

5. Ha sedan i de torra ingredienserna, samt våra karamelliserade nötter. Här kommer du få överge vispen och gå över till att arbeta med händerna. Jobba ihop degen till en smidig deg som är glansig och släpper från kanterna.

6. Rulla in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter. Medans kan du värma upp ugnen till 175 grader.

7. Rulla degen till runda, jämna bollar. De ska vara ungefär som köttbullar, eller något större. (Om du vill kan du redan från början dela upp degen i 25 bitar som är lika stora – sen börja rulla).

8. Lägg ut bollarna på en plåt med ordentlig marginal till varandra. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

IMG_1186

9. Smält vit choklad och häll ner i en spritspåse/annan plastpåse. Klipp ett litet hål.

10. Spritsa ut vit choklad på dina kakor i det mönster du själv önskar! Du kan antingen göra som mig, eller göra något mer juligt mönster. Snöflingor, julgranar, stjärnor… Det du tycker blir fint! 🙂

Förvara dina kakor tätt förslutet i kylen, eller i rumstemperatur. Det beror på lite vad man gillar!

IMG_1183

  1. Hilda skriver:

    Hej! Går det bra att göra dessa utan nötter? Är nämligen allergisk men de verkar supergoda! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..