Veckans recept: Tomat- och saffransrisotto

IMG_1309

Vill du hitta ett nytt och gott recept till helgen, eller ett nytt tillskott till julbordet? This is your dish! En perfekt krämig risotto med saffran och tomat, toppad med ugnsbakad tomat och pitaschnötter. Den är inte bara jättegod utan dessutom väldigt snygg!

Det här receptet ger två ganska stora portioner, de är lämpliga om du planerar att äta ”bara” risotton. Om du planerar att ha något annat till kan du räkna med att det här receptet räcker till tre, kanske till och med fyra personer.

DU BEHÖVER (till två personer):
– 3 dl Arborio- eller Carnaroliris
– 1 gul lök
– 3 msk tomatpuré
– Ett halvt paket saffran
– 2,5 dl riven parmesan (ca 200g)
– En halv flaska vitt matlagningsvin
– 2 st buljongtärningar, jag använde två tärningar grönsaksbuljong

Till dekoration:
– Pistaschnötter
– Ett paket cocktailtomater

IMG_1298

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Tossa cocktailtomaterna i olja, salt och peppar. Ställ in i ugnen i minst 20 minuter.

2. Lägg buljongtärningarna i en kastrull med en liter vatten, låt denna stå på medelhög värme (buljongtärningarna ska ”smälta” och det får gärna ryka från kastrullen, men det behöver inte koka).

3. Fräs lök och tomatpuré i en stekpanna/kastrull med några matskedar olja. Bitarna ska mjukna, men inte få färg.

4. Tillsätt riset och låt detta fräsa med i pannan i ett par minuter. Riskornen ska inte heller få färg, men rostas lite.

IMG_1311

4. Tillsätt riset och låt detta fräsa med i pannan i ett par minuter. Riskornen ska inte heller få färg, men rostas lite.

5. Sänk värmen lite och tillsätt matlagningsvinet. Låt ca 2/3 av vinet dunsta bort under lätt omrörning, det tar 3-4 minuter.

6. Tillsätt ca 2 dl av den varma buljongen i kastrullen. På låg värme och under konstant omrörning kommer du sedan se hur vätskan successivt försvinner medans risotton puttrar. Ungefär varannan minut kommer du behöva tillsätta ytterligare 1 dl buljong till risotton. Riset behöver ungefär 17-20 minuter för att bli klart, under den tiden står du och repeterar denna process.

IMG_1302

7. Efter ca tio minuters kokande: Blanda saffran med en halv dl buljong och ha ner i risotton.

8. När riset är något mer al dente än du vill ha det så adderar du buljong för sista gången och har ner den rivna parmesanosten. Osten kommer göra konsistensen lite fastare, så addera någon deciliter extra buljong ifall du vill ha din risotto lösare.

9. Vänta ända hit innan du smakar av risotton med salt och peppar, osten kommer nämligen tillföra mycket sälta.

Servera din risotto på en gång tillsammans med ugnsbakade tomater, pistaschnötter och lite nymald svartpeppar!

  1. Elina skriver:

    Det här receptet är grymt! Har lagat det 2 gånger, första gången på date night med min kille och andra gången till min familj 🙂 love it!

    1. Men gud vad GLAD jag blir!! <3 <3 Jag håller med, älskar det här receptet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..