Fem januari-vänliga (dvs billiga) rätter

Januari är ju för många, inklusive mig själv, en månad där man lever ganska snålt. Framförallt nu någon vecka innan nästa lön kommer! Här kommer några exempel på billig och god mat för dig som gärna äter gott trots att plånboken ekar tom. 🙂

IMG_0566

Hemmagjord pesto är egentligen ganska dyrt att göra på färsk basilika, pinjenötter och parmesanost. Men den går att böra betydligt billigare! I det här receptet behöll jag alla ingredienser förutom basilikan som jag bytte ut mot ruccola. Men ytterligare tips är att byta ut pinjenötterna mot solroskärnor eller nån nöt som du redan har hemma. Osten tror jag är svår att byta ut så länge det inte är någon annan hårdost.

Pasta med ruccola-pesto och vitlöksstekta tomater – Recept: HÄR 

 

IMG_9060

Bowls, är man inte ganska trött på det egentligen?? Så oerhört hypeat! Men såhär i fattigare tider vill jag verkligen slå ett slag för den här rätten eftersom den gör det möjligt att slänga i det du har hemma. Exakt så kom min asiatiska bowl ovan till. Jag hade rester och överblivna slattar kvar i kylskåpet och förvandlade det till en rätt! Följ mitt recept eller gör din egen bowl från kylskåpsresterna!

Asiatisk bowl – Recept: HÄR 

IMG_9606

Gnocchi kan man oftast hitta till bra pris i butik, annars är de väldigt billiga att göra själv (om man har tiden). Huvudingredienserna är liksom mjöl och potatis. Använd din gnocchi i en soppa, till tomatsås eller såhär; stekt med skivad vegokorv och sockerärtor. Oerhört gott och enkelt!

Gnocchipanna med chorizo – Recept: HÄR

Img 7167

Kroppkakor tror jag inte många förknippar med billig vardagsmat, men vad man lätt glömmer är att det är en väldigt gammal rätt. Sveriges befolkning var ju inte så välbärgat på den tiden som kroppkakorna i alla dess varianter började tillagas. Just dessa kroppkakor är fyllda med svamp, lök och pinjenötter – men använd dig av det du har hemma!

Vegetariska kroppkakor – Recept: HÄR

IMG_9150

Ägg, potatis och lök är huvudingredienserna i en spansk tortilla och det är ju inga dyra matvaror. Riv på det sista på den ost du har hemma i kylen och servera med en god sallad! Underskatta inte den här rätten, den är sjukt god (mycket godare än den smaklösa varianten man får på tapas-restauranger).

Spansk tortilla – Recept: HÄR

  1. Superbra tips! Jag ska definitivt testa gnocchipanna med chorizo och kroppkakorna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..