Årets matbluff – Alpro cuisine soya

Namnlöst-1

Varje år utser organisationen/företaget Äkta Vara en ”vinnare” i antipriset Årets Matbluff. I år kammade Alpro dessvärre hem vinsten för deras växtbaserade vispgrädde. Anledningen? Den innehåller bara 2% sojabönor, även fast förpackningen ger konsumenten intrycket att soja är en huvudingrediens.

Istället innehåller Alpro Cuisine Soya 25% palmolja, vilket inte framgår av förpackningens framsida. Palmoljan är ju väldigt kritiserad ur ett miljöperspektiv och såklart inte toppen att använda i så stor omfattning.

Även förra årets vinnare hade varit otydliga med sitt användande av palmolja. ”Vinnaren” då blev bordsmargarinet Lätta, vars förpackning lyfter fram rapsoljan och kärnmjölk som nyckelingredienser. Men i själva verket innehöll margarinet mer palmolja än raps, och enbart 5% kärnmjölk.

Källor: Årets matbluff 2019, Årets matbluff 2018

IMG_9042
Namnlöst-1

I ett Mathilda Testar-inlägg från mars förra året testade jag växtbaserad vispgrädde, däribland Alpro Cuisine Soya. Jag tittade däremot inte på innehållsförteckningen utan fokuserade på ”gräddens” funktionalitet och smak. Definitivt något jag kan ta med mig till framtida test – titta på innehållet!

Inlägget hittar ni HÄR!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..