Veckans recept: Farmors nötkakor

IMG_1446

Idag begravs min farmor och till fikat efteråt har jag bakat lite kakor. Farmor hade alzheimers och bodde inte hemma under sin sista tid i livet. När pappa och Rebecka var hemma och rensade i hennes lägenhet efter hon avlidit så hittade de tre stycken saker överst i hennes smyckeskrin. Det sista signerade julkortet hon fick av sin mamma året innan hon (alltså hennes mamma) gick bort, en bild på henne och tre vänner och receptet på dessa nötkakor.

Vi vet såklart inte om hon la receptet där av nån särskild anledning eller av en förvirrad slump, men det kändes fint att baka just de kakorna till hennes begravning. 

IMG_1440

Jag läste den handskrivna lilla lappen och tänkte flera gånger ”gud, det här kommer typ bli macarons” – och visst blev det väl det!! Hasselnötsmacarons, typ. Suuupergoda. Vilket pangrecept farmor, TACK! <3

Orimligt slarvlig var jag med måtten och jag följde inga av de gyllene knep jag själv brukar tipsa om när de kommer till att lyckas med macarons. Och de är absolut inte perfekta. Och jag…. tror nog inte det var riktigt såhär hennes hasselnötskakor brukade se ut. Det stod ”klicka ut på en plåt” och jag valde att spritsa ut jämnstora, runda.. ja, macarons. 🙂

IMG_1442

Här kommer i varje fall receptet på farmors nötkakor/hasselnötsmacarons!

DU BEHÖVER (till 25-30 kakor):
– 300 g malda hasselnötter (rosta nötterna i 15 minuter, 200 grader, gnugga bort skalet med en kökshandduk. Mixa i en matberedare till ett bitigt mjöl)
– 250 g florsocker
– 4 st äggvitor

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de malda nötterna med florsockret i en bunke.

2. Vispa äggvitorna hårt, ca 3-4 minuter.

3. Använd en slickepott för att med vändande drag blanda nöt- och sockerblandningen med äggvitorna. Tillsätt lite av nötblandningen i taget så blir det lättare att blanda allt.

4. Använd en spritspåse (för jämna och runda kakor) eller en sked/liknande för att klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. De ”smälter” ut lite, så lämna lite mellanrum mellan varje.

5. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.

IMG_1450

  1. Olivia skriver:

    Beklagar bortgången av din farmor!
    Kakorna ser supergod ut, ska prova framöver. Och precis som kommentaren ovan – är SÅ GLAD att podden är igång igen 🙂

  2. sara skriver:

    åh vad fint<3
    Måste också passa på att berätta hur glad jag är för att ni börjat med podden igen!! Som vanligt när jag lyssnar på er hade jag svårt att hålla mig för skratt på tunnelbanan igår morse, haha<3 Ha en jättefin helg, kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..