Veckans frågor

IMG_1298

Q: Jag ska fira min födelsedag med ett gäng kompisar men vet INTE vad jag ska ha för mat! Jag äter vegetariskt men vissa kompisar äter inte vegetariskt. Har du något tips på mat som inte ”känns” vegetariskt eller är vegetariskt naturligt? Spelar ingen roll om det är lakto-ovo eller veganskt! 

A: Hej! <3 Rent spontant tror jag att naturligt vegetariska rätter funkar bäst för dig i det här fallet. Min erfarenhet är att många köttisar har svårt för substitut eftersom de jämför det med ”the real deal” på ett annat sätt än någon som äter växtbaserat.

Risotto är ju superenkelt att göra till många och jag vill framförallt tipsa om min tomat- och saffransrisotto (recept: HÄR). Även mitt recept på vodkapasta är naturligt vegetariskt, du hittar det HÄR. 

IMG_0095
IMG_0099

Men var inte för snabb med att dissa pizzan?!? Absolut, den kräver lite arbete under ätandets gång så att man hela tiden tar ut- och sätter in nya pizzor i ugnen. Men förbereder man alla innan gästerna kommer så är det väldigt smidigt.

På Alla Hjärtans gjorde jag en tångromspizza där själva botten bestod utav en färdigköpt pizza-surdeg, riven ost och mozzarella. Jag toppade den med lika delar creme fraiche och majonäs som jag blandat, finhackad rödlök, gräslök och tångrom.

Du kan också toppa pizzan med hemmagjord pesto (recept: HÄR), parmesan, vitlöksstekt svamp och pinjenötter. Bara kreativiteten sätter gränser här och ALLA gillar ju pizza.

IMG_1481

Q: Åh vad gott det lät! Ska jag prova i veckan! Undrar om du kan specificera i dina recept vilka som fungerar bra som matlåda och vilka som till och med kan frysas? Skulle uppskattas mycket! /fattig student som lever på matlådor hehe

A: Ja, vad kul!! Jag kan absolut bli bättre på att skriva ut vad som är passande för matlådor och inte. Nästan alla pastarätter är ju toppen i matlådor, likaså grytor och andra lite mer krämiga rätter. Jag tycker personligen att det är svårt att få till sallader i matlådor, då måste man nästan göra dom samma morgon och ta med ev. dressing vid sidan om.

Vad gäller frysningen är jag inte lika hemma, men borde inte (i princip) allt kunna frysas? Förutom sallader då!

Q: Valde du att inte läsa journalistik C, eller vad menar du att med att dina klasskompisar fortfarande ses och att det var din time to go? 🙂

A: På SU kan man inte läsa journalistik som enstaka kurser, så även fast min plan alltid var att enbart läsa tre terminer så fick jag söka till programmet. Nu i januari var jag klar med mina tre terminer (dvs JO1/A, JO2/B och JO3/C) och registrerade mig inte till termin fyra. Men min klass har ju alltså halva programmet kvar och kommer fortsätta gå tillsammans! 🙂

 

IMG_9136

Q: Oj vad gott! Blir alltid lika inspererad av dina recept! Jag undrar om du har några bra recept med bönor. Har nämligen flera paket här hemma jag skulle vilja använda på något gott sätt. Har du något tips på hur man kan få bönorna till något annan konsistens än mos? Du är bäst ❤️

A: Vad glad jag blir, TACK <3 <3 Gud, jag är sååå dålig på bönor. Jag tycker dessvärre inte om det så mycket….. Mitt bästa bönrecept är dessa bönfritters (HÄR) och dom är grymma, men det blir ju mosigt – vilket du INTE vill ha.

Jag vänder frågan till er istället. Vad är ERA bästa bönrecept??

 1. Mary skriver:

  Garam masal med kikärtor och halloumi är supergott! sen att fylla ut grytor/köttfärssås med bönor funkar toppen! Vill man inte ha dom mosiga så brukar jag ha i dom sist och bara låter dom värmas typ 🙂

 2. Maja skriver:

  Angående bra recept med bönor:
  Chili sin carne är supergott! Kör på bara bönor eller bönor + vegofärs. Vänd ner bönorna i slutet av tillagningen så blir dom inte mosiga. Gott, billigt och passar perfekt i matlåda!!

 3. Olivia skriver:

  Hej!
  Tänkte bara flika in och fylla ut svaret angående att frysa mat. Precis som du skriver går i princip allt att frysa förutom sallad, potatis, potatismos/annat mos. Pasta och ris blir ok att frysa men om man t.ex. gör en gryta skulle jag rekommendera att frysa in själva grytan men sen köra ris/annat tillbehör allt eftersom och ha i kylen i 3-4 dagar utan problem också!
  MVH annan fattig student

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..