Mathilda testar: Vegansk rostbiff

5c754944528db-5c7549445294fnamnlocc88st-1.jpg

Innan vi kör igång vill jag dra samma disclaimer som tidigare veckor: 1.
 Mina ord är ingen lag. Du kan såklart uppfatta något helt annorlunda än mig. 2. Att jag tycker mindre bra om en produkt betyder inte att jag aldrig mer kommer använda den, inte kommer göra något framtida samarbete med tillverkaren osv. Då kommer jag säkert bara ha bättre kännedom om produkten och kunna använda den bättre i min matlagning.

IMG_1547

För ett par veckor sen hittade jag vegansk potatissallad och rostbiff på Coop som jag bestämde mig för att testa här i bloggen. Jag började med att testa potatissalladen och det inlägget går att hitta HÄR. Men nu går vi alltså vidare till Roast peafen. 🙂 Hahahaha, jättekul namn.

Produkten jag testar idag är alltså Peas of Heaven Roast Peaf, 39,95 kr/350 g. 

POSITIVT: Liksom potatissalladen så tyckte jag att smaken på rostbiffen var väldigt bra. Abs0lut, jag har inte ätit kött på snart fem år, men ändå. Den peppriga smaken tog bort ev. bismak från ärtproteinet och konsistensen var bra. Absolut inte torr och absolut inte kladdig/märklig.

Namnlöst-1

NEGATIVT: Liksom med många substitut så är priset ofta ganska högt, det gäller även denna. Samtidigt vill jag minnas att vanlig rostbiff (dvs den som är gjord på kött) också är ganska dyr. Jag tror inte skillnaden mellan vego och icke-vego är superduperstor, men det är ändå ganska pricy.

Lesson learned från tidigare tester; numera kollar jag alltid mer noga på innehållsförteckningen. Såhär ser listan över ingredienser ut för ”rostbiffen”….

Skärmavbild 2020-03-17 kl. 13.52.18

Okej, här finns absolut ett gäng ämnen jag inte är så bekant med sen innan. Jag gjorde lite research och även om alla var E-ämnen så verkade de harmlösa. Med undantag för karragenan så var alla mjölksyror eller förtjockningsmedel som får användas utan mängdbegränsning.

Karragenan (E407) framställs däremot ur en viss slags rödalg och kan skapa gasbildning i tarmarna. Studier från tidigt 2000-tal visade att ett ämne i karragenan är cancerframkallande, men detta är omdebatterat.

  1. Anna skriver:

    Hej,

    Du äter ju mycket substitut så jag undrar hur du tänker kring all den processade maten du därmed får i dig? Jag tänker på all information som finns att vi ska försöka äta allt mindre halv fabrikat och fokusera på rena råvaror. Ingen kritik utan jag är också vegetarian och tycker det är svårt att förhålla mig till detta, substituten är så smidiga att använda!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..